Het UBO register….wantrouwen gaat voor vertrouwen

Al een tijdje liggen er twee brieven van de Kamer van Koophandel op mijn bureau. Met de v.o.f LearningROCKS en onze ondernemersvereniging moeten we ons registreren in het UBO Register. (UBO staat trouwens voor Ultimate Beneficial Owners.)

Over dat register
(Copy paste van KvK website)

UBO’s (Ultimate Beneficial Owners, oftewel uiteindelijk belanghebbenden) zijn de mensen die de uiteindelijke eigenaar zijn van of zeggenschap hebben over een organisatie. Dit zijn bijvoorbeeld mensen met meer dan 25% van de aandelen in een bv. Of mensen die meer dan 25% eigendomsbelang hebben in een vof. Een organisatie kan 1 of meer UBO’s hebben.

Waarom is het UBO register in het leven geroepen?
Het UBO-register maakt de UBO’s inzichtelijk, en draagt zo bij aan het voorkomen van het gebruik van het financiële stelsel voor fraude, terrorismefinanciering of het witwassen van geld.


Wie mogen er in dat register koekeloeren
Bevoegde autoriteiten zijn organisaties zoals het Openbaar Ministerie en de Belastingdienst. Deze organisaties zijn bevoegd om gegevens uit het UBO-register te gebruiken voor bijvoorbeeld onderzoek naar verdachte geldstromen. Om welke organisaties het precies gaat kun je zien in art. 1d van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme, art. 1:93 van de Wet op het financieel toezicht, art. 2 van de Wet op de bijzondere opsporingsdiensten en art. 51a van het Handelsregisterbesluit 2008.

En welke gegevens zijn openbaar?

  • voor- en achternaam
  • geboortemaand en -jaar
  • nationaliteit
  • woonland
  • het belang en de omvang van het belang dat een UBO in een organisatie heeft

Om je in te schrijven in dat register moet je naast bijvoorbeeld de v.o.f. overeenkomst of de oprichtingspapieren van de stichting of vereniging.
Kijk even mee wat er nog meer in handen van de KvK komt

Oh en ik vergat bijna de inlog met DigiD en er moet een 1 cent betaling uitgevoerd worden.
Deze betaling is ter controle van de identiteit van de UBO en moet dan ook van een persoonlijke rekening gedaan worden; de naam van de UBO moet hieruit blijken.

Veel te veel gegevens in de handen van een organisatie die nou niet echt betrouwbaar is.
Toen ik me in 2015 bij de Kamer van Koophandel inschreef en daarna in 2018 samen met Marielle LearningROCKS registreerde, hebben ze bij de KvK al een aardig setje spullen met gegevens van mij ontvangen.
Vervolgens verpatste de KvK mijn gegevens aan Google en dus sta ik daar met mijn huisadres (vestigingsadres) fijn te shinen.
Ik ben op mijn website verplicht mijn btw id te laten zien (gelukkig is dat niet meer mijn burgerservicenummer) en mijn kvk nummer.

Gevaarlijk veel gegevens om boeven binnen te halen, in plaats van boeven te vangen!
Kan iemand mij garanderen dat de KvK met zo verschrikkelijk veel gegevens van mij, de data goed opgesloten houdt?
Het UBO register wordt opgetuigd om boeven te kunnen vangen. Anderhalf miljoen mensen, bedrijven, stichtingen enz. moeten er ingeschreven zijn. Alleen om bij economische delicten makkelijker op te kunnen sporen. Serieus kwaadwillenden omzeilen dit hele feest natuurlijk door de boel anders op te tuigen of door slimme mensen in te huren.

Ik vrees dat, doordat er zo verschrikkelijk veel gegevens van mij ibij de KvK rondslingeren, de KvK zelf eerder als boef te boek komt te staan of erger nog, dat de boeven op deze manier wel heel erg makkelijk aan heel erg veel gegevens kunnen komen.
De Kamer van Koophandel blinkt nou niet echt uit als het om ict en beveiliging gaat.
Bij deze stel ik ze vooraf aansprakelijk van datalekken en andere schade doordat ze de boel niet op slot hebben staan.

Ik stel in elk geval e.e.a. zo lang mogelijk uit
…..want er zal toch wel iemand opstaan om te roepen dat dit AVG technisch niet mag en kan. 

2 reacties

  1. Helemaal mee eens. Het gekke is. Bij kvk registratie als nieuwe vof hoefde die betaling enz. Niet.
    Sta nu wel als ubo geregistreerd maar met de helft minder gedoe…

  2. Zie dat geboorteland er ook bij staat. Wel zo handig voor het ministerie om die lijstjes al gelijk te maken analoog aan toeslag affaire. Fijn bezig onze overheid!

Reacties zijn gesloten.