Het staat je vrij

Ieder jaar weer staat het ons vrij om stil te staan bij vrijheid.

Vrij: 1) Aardig 2) Bandeloos 3) Behoorlijk 4) Beschikbaar 5) Best 6) Brutaal 7) Eigen baas 8) Franco 9) Frank 10) Gerust 11) Gratis 12) Ledig 13) Leeg 14) Loos 15) Los 16) Losbandig 17) Niet bevestigd 18) Niet bezet 19) Niet gebonden 20) Niet gevangen 21) Niet schuchter 22) Niet vast 23) Niet verplicht 24) Nogal

Gisteravond gleed de mateloos populaire (maar wat mij betreft populistische) BBB weer eens uit over ‘wat we herdenken op 4 mei’.

Ikzelf herdenk het geluk van vrij zijn om te doen en denken wat ik wil. De vrijheid om te gaan en staan waar ik wil. De vrijheid om keuzes te maken zonder over mijn schouder te kijken of het wel mag.
Ik ben blij met de vrijheid van meningsuiting, (die wat mij betreft niet altijd breed uitgemeten hoeft te worden).
Dankzij onze bevrijders mogen we het niet met elkaar eens zijn en ook dat hardop uitspreken, zonder daarvoor opgepakt te worden.

Hypocriet
Waar ik gisteravond over viel was de hypocrisie van BBB. Melden dat het op 4 mei gaat om “onze” slachtoffers van oorlogen te herdenken en dat het bezoek van de Oekraïense president not done is, maar ondertussen hun achterban niet oproepen respect te hebben voor de Nederlandse vlag. Ook in het tv-journaal waagde een afgevaardigde van de BBB de nood van de boeren te vergelijken met de ellende van de Tweede Wereldoorlog.

Dat populistische gedram en het voor de bühne mooi weer spelen, maakt juist dat het steeds belangrijker wordt de vrijheid die we (nog) hebben te blijven vieren en allen te herdenken die het leven lieten tijdens alle conflicten. Ik denk aan hen die gevochten hebben, waar ter wereld dan ook en van welke nationaliteit dan ook. Dankzij hen, zijn wij nu vrij zijn om te zeggen, doen en denken wat we willen.

Eén reactie

  1. Juist dankzij onze vrijheid mag ze dit zeggen, hoe storend ook.

    Mensen die hun vlag omgekeerd hebben hangen, hebben kennelijk geen idee van de onderdrukking tijdens oorlogen of bij minder vrije regeringsstructuren, waar het vast niet geaccepteerd wordt, dat er een vlag op de kop hangt.

    Ik ben erg blij met onze vrijheid.

Reacties zijn gesloten.