Het EI van de ABN/Amro, middeleeuws model tegen krapte,


Helaas heb ik geen scanner en een foto van het krantenartikel maakt het niet leesbaar. Dit staat er in het artikel :
DE VOLKSKRANT, ECONOMIE, 18 JUNI 2008 (PAGINA 07)
“Nederland moet met een Duits scholingsmodel, dat zijn wortels in de middeleeuwen heeft, het tekort aan arbeidskrachten oplossen. Hiervoor pleit ABN Amro in een dinsdag gepubliceerde studie naar trends op de arbeidsmarkt in de komende vier jaar. Volgens de bank lukt het in Nederland niet voldoende vaklieden op te leiden. Het tekort zit niet alleen onder de hoog opgeleide werknemers in bijvoorbeeld de IT-sector, maar ook onder de technisch specialisten zoals lassers en pijpfitters. Door het tekort aan gekwalificeerd personeel worden bedrijven beperkt in hun groei. De afgelopen jaren is het aantal zelfstandigen zonder personeel (ZZP’ers), veelal vaklieden die voor zichzelf werken, sterk toegenomen. Volgens de bank zijn deze arbeidskrachten te vergelijken met de middeleeuwse ‘meesters’, zoals looiers en timmerlieden. Binnen deze beroepsgroepen leidden de ervaren vaklieden hun opvolgers, hun ‘gezellen’, op. Dit model is in Duitsland nog deels in stand en de bank is van mening dat Nederland hiervan kan leren.” Bron: ANP
Bij mijn weten is in met name in de BBL (Beroeps Begeleidende Leerweg, 1 dag naar school, 4 dagen werken) het zogenaamde Gilde model nog steeds van toepassing.
Een bedrijf moet erkend zijn en in elk bedrijf moet een leermeester de leerling (gezel) begeleiden. Aan dit opleidingsmodel heeft zelfs de invoering van CGO niets veranderd. De vergelijking met ZZP’ers als meesters is wat mij betreft een kromme, dat zou betekenen dat een loodgieter die niet voor zichzelf begint maar in loondienst werkt een mindere “meester”, vakman zou zijn. Om leerlingen op te leiden op de werkvloer (dus gewoon BBL) heb je als leermeester iets meer nodig dan meesterschap als vakman. Didactiek, pedagogiek, geduld, coachingsvaardigheden, tijd? Een goed erkend leerbedrijf met een “gediplomeerd” leermeester leidt ook de gezellen op tot vakmensen.
Niet echt een heel vernieuwende bankgedachte dus, maar ja overnames maken dat de meesters naar een ander Gilde vertrokken zijn.
TIP aan mijn directie: zullen we onze sector techniek maar weer gewoon Gildevaart noemen?
en: ik kon de gepubliceerde studie niet vinden.

Blogged with the Flock Browser