Heeeeeeee KPN, mifi modem, we doen het gewoon in onderwijs.

Vandaag zag ik de aankondiging van een KPN mifi modem, dus een draagbaar modem, waar je 8 dingen op kunt aansluiten. Zou dat wat zijn voor onderwijs?

Omdat ik zelf geen data abo heb op mijn werktelefoon gebruik ik gewoon mijn Vodafone mifi als het echt moet, vloeken in de kerk…maar ik ben er heel blij mee…aanzetten inloggen en internetten.

Toen ik vandaag de advertentie/aankondiging van KPN voorbij zag komen had ik direct zoiets…yes….de ultieme BYOD oplossing voor onderwijs. Als een school besluit BYOD toe te staan maar daar technisch nog wat zaken voor moet regelen (lees uitrollen van een gedegen draadloos netwerk), is dit natuurlijk een sublieme tussen oplossing. Misschien als er prijstechnisch iets te regelen is, ook heel goed als standaard oplossing, internet vanuit de docent zijn tas.

Ik ben absoluut niet op de hoogte van regels (Opta), kosten en infrastructurele dingen…maar met name in een PO of VO school waar vooruitstrevende docenten echt ICT in hun onderwijs willen inzetten en dat ook structureel willen doen, zou ik als organisatie zeggen doen! We kopen 5 mifi modems voor de vooruitstrevende docent met een groot abonnement en hij kan zijn ding doen. Dat scheelt een school veel geld met de wilde aanleg van een draadloos netwerk, als er nog niet vaststaat dat het dik gebruikt gaat worden en de docenten die willen kunnen voort.
Wat mij nou wel heel leuk zou lijken is als KPN Onderwijs spontaan een wedstrijd uit zou schrijven waar docenten voor hun klas (dus ik denk dat 4 of 5 mifi modems per school het moeten doen) aan zouden moeten geven wat ze ermee willen gaan doen. De winnaars (5 docenten) presenteren aan het einde van het schooljaar hun ervaringen op een mooi ICT en Onderwijs event?
Is dat wat? Zal ik me er eens hard voor gaan maken om een klein gaatje in de olietanker te boren?

Dit is natuurlijk ook een test voor mijn collega’s, wordt deze blogpost gevonden?

5 reacties

 1. Ik vind dit HET idee van ons zomerreces. Moge je voorstel in grote mate gehonoreerd worden.

 2. Hoe leuk (en sympathiek – zo ben je nu eenmaal) het idee van een wedstrijd ook is, een set van die Mifi’s structureel inzetten voor een klas is met de huidige prijzen niet haalbaar.
  Rekensommetje
  4x mifi = €40 (eenmalig dus te doen)
  Dataabo van 8GB heb je wel nodig voor intensief gebruik, want er is geen wifi-alternatief) = €50*12 = €600 * 4 mifi’s = €3200

  Doe dat voor een klas of 10 en je kunt een aardig wifi netwerkje aanleggen.

  Om je tablets buiten de school te gebruiken (waar dat soort apparaten ideaal voor zijn en wat vaak ook veel authentieker leren oplevert) zijn die dingen wel een prima idee. Misschien moet dat de insteek van je prijsvraag zijn: met de mifi het leren buiten de school laten gebeuren.

 3. @Fons, eigenlijk is dat niet eens een gek idee. Het gaat mij er eigenlijk om dat ik wil dat KPN meer aan onderwijs gaat denken van uit vraag/toepassingen dan vanuit techniek. Dit is een zakelijke oplossing en wil heel graag dat er onderwijsoplossingen komen, waar onderwijs mee zou mogen kunnen experimenteren. Maar jouw suggestie juist buiten de klas vind ik een goede. Natuurlijk is het geen structurele oplossing en vervanging van een draadloos netwerk. Ik zie echter nog heel veel scholen (PO en VO) waar daar nog niet eens mee begonnen is en dus de techniek onderwijs afremt. Dat mag natuurlijk niet gebeuren.

 4. Ik vind het een geweldig idee.
  Het zou een hele mooie steun in de rug zijn voor docenten die meer willen dan er op hun school op dat moment mogelijk is. Het is ook een prachtige basis voor vergelijkbare initiatieven, waarbij marktpartijen innovatieve docenten belonen.
  De toevoeging van Fons is een hele praktische, leren buiten de muren van de school stimuleren in authentieke situaties.
  Voor breder gebruik zou aan de prijs dan zeker wel wat gedaan moeten worden in de vorm van educatieve tarieven. Een steeds terugkerende kostenpost in de vorm van een data-abbonement van deze prijs zal voor de meeste scholen niet haalbaar zijn.
  Ik ben benieuwd wat er mogelijk zal blijken te zijn!

Reacties zijn gesloten.