Hart, hoofd, handen

Omdat ik allergisch ben voor het woord moeten, doe ik tegenwoordig zoveel mogelijk dingen die met willen te maken hebben.

Vrijwillig: Wat je doet omdat je dat zelf wilt, niet omdat je het moet

[bron]

Van jongs af aan heb ik meegekregen dat vrijwilligerswerk bij het leven hoort.
Dus ik heb altijd wel iets gedaan om niets en omdat ik het zelf wilde. Ouderraden, medezeggenschapsraden, studentenraden, NT2 lessen (in het pre ROC tijdperk) en meer.
Na de verhuizing naar Drenthe ben ik ook, vanwege nieuwe sociale contacten, bestuurslid geweest bij de ondernemersvereniging en de stichting OCO.
Hier in Nieuwegein heb ik mezelf eigenlijk gelijk aangemeld als digibrigadier bij de Bieb. Met veel plezier sluit ik op donderdagmorgen aan bij de computerclub in de buurtkamer.

Principes
Door de jaren heen heb ik wel wat principes leren hanteren. Vrijwillig is niet vrijblijvend (wie A zegt moet B zeggen)
Wanneer je ergens vrijwilliger wordt, zul je je ook aan de afspraken moeten houden en niet telkens weg kunnen blijven.
Ook hanteer ik strikt het principe: als het werk door een betaalde kracht gedaan kan worden (en er zijn middelen), ga ik het niet voor de kat zijn viool doen. Broodroof staat niet in mijn woordenboek.

Er zijn uitzonderingen, maar ook dan biedt ik het zelf VRIJWILLIG aan.
Zo maakte ik onlangs de website herplaatsingscoach.com voor Wilma omdat ik haar werk fantastisch vind en ik honden een nieuw warm nest gun. Des te meer aandacht des te beter.
Ook stak ik mijn handen uit bij landvanons.nl toen de website omgezet moest worden. Daar moet het geld naar het land gaan en niet naar de handjes.
Ondertussen werk ik aan de site wandelenopwielen.nl omdat ik bewondering heb voor de vrouw die lange wandelpaden in haar rolstoel doorworsteld en verslag wil doen van goed overnachtingsplekken.
Van al deze dingen die ik doe/deed denk ik dat de wereld een stukje beter wordt.

Wat ik niet vrijwillig wil
Heel even heb ik overwogen om bij het Hospice te solliciteren, maar daar zag ik van af omdat er veel van de vrijwilligers verwacht wordt, waaronder medische handelingen en verzorging. Dat heb ik vijf jaar als mantelzorger gedaan en wil dat nu niet.
Voor de goede orde: een Mantelzorger is geen vrijwilliger want vaak is het een uit nood of liefde gegroeide rol en vergt het ongelofelijk veel tijd en liefde om het vol te houden. Mantelzorg zou financieel vergoed moeten worden!
Ik wil ook geen 1 op 1 maatje worden van mensen die de taal of cultuur nog moeten leren kennen. In mijn nabije omgeving zie ik hoeveel beslag de maatjes leggen op het leven van de vrijwilliger. Dat groeit en groeit en nee zeggen is niet mijn sterkste punt.

Langzaamaan ben ik mijn werkzame (betaalde) leven met kleine stapjes aan het afbouwen.
Na 45 jaar werken voor geld, is het tijd om meer dingen te willen dan te moeten.

Dat ik het woord vrijwilliger bij Irene influisterde is omdat ik in 2024 wat meer wil en minder moet.

Wat ik vrijwillig wil doen in 2024 (open sollicitatie)
Ik wil volgend jaar wederom een paar websites maken voor stichtingen of personen die geen geld maar een machtig mooi doel hebben.
Ook ga ik weer op zoek naar een bestuursfunctie, wetend dat daar altijd vraag naar is. Niet bij de voetbalclub of de breiclub, maar bij een organisatie die ik een warm hart toedraag of zou kunnen gaan toedragen.
Liefst in Nieuwegein (of omgeving) omdat sociale contacten ook best welkom zijn.

Mocht je een idee hebben, je weet me te vinden!

2 reacties

  1. Heb altijd bewondering voor mensen die uitgesproken doelen en plannen hebben voor het komende jaar…

  2. Beste Karin,
    Wat heb je dit mooi en weloverwogen geschreven. Dit is een vraagstuk waar ik zelf ook over nadenk, omdat sommige dingen in mijn situatie schuren. Terug naar de basis (wie ben ik, wat wil ik, wat kan ik), nagaan wat echt belangrijk is en dan weer verder. Dank voor dit voorbeeld.

Reacties zijn gesloten.