Hart, hoofd en bijzaken.

Stand van hart/hoofdzaken.
Vrijdag was 3 maanden geleden dat Paul overleed, ik stond dus met een kater op.
We zijn in huis druk aan de slag om intern te verhuizen. Mijn werkkamer is verplaatst naar wat onze slaapkamer was. De jongste zoon heeft de badkamervloer boven betegeld en we moeten nog wat sanitair verslepen.
De werkkamer is slaapkamer geworden, nu alleen nog echt aankleden en wat kleur aanbrengen.
Vandaag liep het allemaal niet zo lekker…zaten wat dingen tegen. Morgen weer een dag.
Dan ga ik echter wel gewoon aan het werk, er blijft teveel liggen en ik krijg geen ritme.

Vandaag ook een klein beetje kerstsfeer in huis gemaakt. Hoewel ik er helemaal geen zin in heb, heb ik toch wat kleine dingen neergezet. De kunstboom uitgepakt…..neergezet maar ik moet nu echt die hobbel over om de boom te versieren. Als dat niet lukt….gaat de boom gewoon de kelder in…volgend jaar weer een kans.
De kerststal blijft sowieso ingepakt….die ga ik niet opzetten.

Af en aan dus nog steeds…..

Bijzaken
Eerst nu eens een stukje over het levenstestament en wilsverklaring, dat stond al een tijdje klaar.
Ik heb het al eens beschreven, Paul wilde niet over zijn eigen dood gaan nadenken.
Niet over het afscheid, niet over de muziek, niet over cremeren, niet over de as en wat ermee moest en niet over wie wel en wie niet bij het afscheid mocht zijn.
Wat ook geleidelijk aan steeds bijgesteld werd, was de vraag wat hij onder kwaliteit van leven verstond.
Wanneer is het genoeg?
Dat ‘oprekken’ van kwaliteitsbeleving is denk ik iets dat alle zieke mensen hebben.
Daarom denk ik er, sinds een jaar of twee, liever met een gezond lijf en gezond hoofd over na, wat en hoe als ik echt heel ziek ben?

Mensen die ik de afgelopen tijd sprak kennen soms wel, soms niet, het bestaan van een levenstestament. Veel van hen ‘hebben het voornemen’ om er ‘ooit’ eens iets mee te gaan doen.

Mag ik de zoveelste ongevraagde tip dan nu geven….stel dat nou niet telkens uit, ga er mee aan de slag!

Wat is een levenstestament?
Een levenstestament is GEEN testament waarin je zaken als nalatenschap regelt. Wie erft wat en wie niet. In een levenstestament (dat vaak uit twee delen bestaat) beschrijf je in je eigen woorden wat je zou willen aan het eind (en misschien zelfs daarna) van je leven.

Vaak geven notarissen aan dat het een beschrijving is van waarin je medische en financiële zaken regelt voor het geval je zelf geen besluiten meer kunt nemen (Alzheimer, dementie, coma). Je kunt dat via een notaris regelen, maar je mag het ook zelf beschrijven. Er is een levenstestamentenregister dan heeft het iets meer body en vooral bij dementie bijvoorbeeld is het niet onverstandig. Wie mag namens jou geldzaken regelen en wie is vertrouwenspersoon?
Ik heb dat niet gedaan, maar mijn kinderen weten dat het mijne bestaat, ook de huisarts weet dat.

Ik ga een stapje verder, want ik heb er ook mijn wensen voor het afscheid en welke muziek er gedraaid moet worden. Daarmee ontzorg je echt de mensen die het later moeten regelen.

Hoe pak je het aan?
Eigenlijk is een levenstestament een autobiografisch verhaal. Je vertelt wie je bent en hoe je in het leven staat. Daarna beschrijf je wat je wilt als je ziek wordt en niet goed meer voor jezelf kunt opkomen. Wie mag er namens jou besluiten nemen en wanneer is het voor jou genoeg.
Je zou de steunvragen uit dit boekje kunnen gebruiken om je verhaal te schrijven

In een levenstestament kun je een wilsverklaring opnemen daarin beschrijf je:

 • Wie voor jou mag beslissen als je dat zelf niet meer kunt.
 • Welke behandelingen je wel, of juist niet wilt aan het einde van je leven
 • Wanneer je euthanasie zou willen (euthanasieverzoek)
 • Of je indien het aan de orde komt palliatieve sedatie wilt of helemaal niet,
 • Of je je lichaam na overlijden ter beschikking wilt stellen aan de medische wetenschap.
 • Ik heb in dit laatste onderdeel ook opgenomen dat mijn lijf geen studie-object voor artsen in opleiding is. In de laatste fase van mijn leven mogen zij niet aan mijn lijf zitten en behandelen. Bij Paul heb ik daar echt zulke slechte ervaringen mee opgedaan, dat ik dat nog even extra benadrukt heb.

Ik heb het levenstestament in een map op mijn bureau staan en daar heb ik ook mijn geldzaken (verzekeringen, bankzaken, hypotheek enz.) in zitten. Elk jaar (nu moet het hoognodig) loop ik het na, vul aan en print het opnieuw (met datum, paraaf en handtekening).

Praat met elkaar als het nog goed gaat…..niet als het fout gaat.
Eigenlijk wil ik met deze post zeggen: laat je naasten niet jouw rommel opruimen omdat je er niet over wilde nadenken. Bespreek het gewoon eerst eens met elkaar….dat om in die zware rouwfase je nabestaanden sneller de ruimte te geven om te rouwen en niet te regelen.

Ondanks dat je zoveel mogelijk probeert te beschrijven en te regelen, komt nog altijd de belastingdienst EXACT na drie maanden met het aangifteformulier F (Finaal) dat op papier moet worden ingevuld en natuurlijk hoort bij de graaierij ook erfbelasting die nog eerder ingevuld moet worden.

6 reacties

 1. is een levenstestament die je zelf opstelt net zo ‘geldig’ als een via de notaris?

 2. Paul en ik hadden een levens testament opgesteld voor hem. We waren net bezig met samenlevingscontract en testament toen hij het bericht kreeg vorig jaar van slokdarm kanker met uitzaaiingen in de lever. En wel zoveel dat er niets meer aan te doen was. De notaris adviseerde toen gelijk een levens testament op te stellen. Gelukkig heeft Paul tot het eind toe alles kunnen beslissen. Ook hebben we voor zijn overlijden al iemand van Monuta laten komen om alles te bespreken. Heel erg moeilijk , maar wel heel waardevol. Want ik wist precies hoe hij de uitvaart wilde.

 3. @Karin in principe wel. Het is een beschrijving bij leven en is indien getekend door jou en een datum erop net zo geldig als bij de notaris. Voor medische zaken moet je wilsverklaringen uitschrijven en ondertekenen. Met jouw handtekening eronder heeft ook rechtsgeldigheid. Voor eenvoudige afspraken is het prima om zaken zelf te regelen. Als er meerdere en complexere zaken te regelen zijn moet je misschien wel een notaris inschakelen. Lees hier even wat en hoe https://www.rocketlawyer.com/nl/nl/documenten/levenstestament

 4. Wij hebben het afgelopen jaar ons testament bijgesteld en ook een levenstestament op laten stellen.

 5. Ik dacht vrijdag aan Paul, we brachten een toast uit. Er valt een boekenkast weg aan kennis als een vriend is overleden. Jij geeft zijn kennis dmv je mini-bieb, mooi initiatief!

  Doorgeven van jouw kennis is helpend, voor nu voor later! Niet te laat! Neem je verantwoordelijkheid ook al heb je er geen zinin, zorgen voor gaat verder dan het JA woord en het opvoeden van kinderen! Je doet het goed vind ik.

  nb. over je medische dossier is je huisarts de eerst aangewezen persoon met wie je een gesprek kunt regelen. Mijn huisarts vroeg me bij onze gesprekken in 2014 om voorwerk te doen, elke drie maanden schrijven, typen wat jou bezig houdt. Zo merk je dat elke drie maanden je visie veranderd omdat je de gedachte niet wegduwt. Het is wennen in het begin, maar de regie houden over je eigen bestaan is helpend voor iedereen.
  Ik heb sinds die tijd andere gesprekken gevoerd en mijn dossier half jaarlijks aangevuld. Zodat bij het
  ‘ziek zijn, uitval van de huisarts mijn wensen kenbaar zijn gemaakt.

  Een map maken met de benodigde gegevens up to date houden en elk jaar opnieuw paraferen. Ik ga dat doen! Dank!

Reacties zijn gesloten.