Handen af van de Bieb #50books vraag 21

Terwijl ik aan een blogpost over mijn opdracht van de studiecoach wilde beginnen, kwam ik vraag 21 van #50books tegen. First things first dus.

Vraag 21:
Wat vind jij van het voorstel om de openbare bibliotheek af te schaffen?

Kort antwoord: Onzinnig, dom en een slecht idee.

Ik volg op Twitter @derJouke en @BiebEnschede want niet alleen de VVD in Amsterdam heeft last van een hersenkronkel,  dat geldt ook voor de wethouder van Enschede. Ik noem hem mijnheer Haateenboek. Ook hij wil fors op de bibliotheek bezuinigen en filialen sluiten.
Daar is zelfs een protestblog voor ingericht. (daar komt ook het plaatje vandaan…even geleend van Jouke)

Wat is dat toch met mensen die op iPadjes papierloos vergaderen in gemeenteraden.
Bij Peter lees ik dat de VVD in Amsterdam gezegd heeft dat we marktplaats wel kunnen gebruiken als bibliotheek, want er zijn daar boeken genoeg te koop.
Ga toch weg – niets tegen marktplaats-  maar je zet er alleen iets te koop dat je zelf niet meer wilt hebben en toch een beetje kans op een verkoop heeft.

Een bibliotheek is geen marktplaats van boeken, maar een boekenhemel.

Al eerder schreef ik dat ik zelf bijna geen boeken koop, dat kan ik me met mijn leeshonger gewoon niet veroorloven. Natuurlijk koop ik boeken…poëzie, studieboeken, boeken van mensen die ik ken en die een boek schrijven.  Boeken waarvan ik weet dat het wel even duurt eer ik het kan opbrengen om deze te lezen (= moeilijke boeken).

Vanaf het moment dat ik kon lezen, ben ik lid geweest van de bieb. Eerst de kinderbieb in de Herenstraat en daarna de grote mensen bieb op de Stadhuisbrug. Mijn moeder ging op vrijdag altijd naar de Biltstraat, een bieb (zo herinner ik me het tenminste) in een kelder. Met bruine en groene kaften….streekromans en liefdesverhalen..die ik dan ook nog even stiekem las.
Maar ook in Nieuwegein (‘t Veerhuis), later het stadscentrum en vervolgens in IJsselstein ben ik altijd lid van de bieb geweest. Mijn kinderen trouwens ook…maar ik vrees dat zij mijn leeshonger niet geërfd hebben.
Daar waar anderen in een nieuwe leefomgeving zoeken naar een huisarts en winkelcentrum, zoek ik de bieb.

Nu, ondanks mijn studie, lees ik me nog een slag in de rondte.
Bij de bieb in Vleuterweide hoef ik eigenlijk niet eens te zoeken. Bijna eenmaal per twee weken struin ik de NIEUW en SPRINTER hoek af en stop ik minstens 6 boeken in mijn tas.

Het lekkerste moment van de zaterdag….6 nieuwe bieb boeken….de kaften bekijken…en me afvragend; met welke zal ik beginnen?
Als ik geluk heb is het een “het MOET uit” boek…..en dat lukt dan ook, ongeacht de tijd die ervoor nodig is. Nachtwerk mag op zaterdag.

Dat kleine beetje geluk dat al bijna 50 jaar zo gaat, laat ik me niet afnemen door een cultuurbarbaar.
Natuurlijk is een bieb meer dan boeken…maar daar gaat #50books niet over.

Handen af van de bieb!!!