Handdoek in de ring, AJUU!

De scholen gaan weer beginnen en ineens dacht ik wat ga jij dit jaar doen?

Vlak voor de zomervakantie wijdde ik de zoveelste boze blogpost aan de persoonlijke smadelijke toon die (onderwijs)mensen online bezigen. Niet alleen naar mij maar ook naar veel andere mensen met een onderwijshart.
Het leverde (naast wat mailwisselingen) weinig op. Het enige resultaat was de verwijdering van een stuk tekst en wat links naar sommige PDF’s.

Toen ik vanavond op Twitter een door mij hoog gewaardeerd wetenschapper de term Eduquack weer zag bezigen dacht ik, ik ben er nu echt klaar mee.
In de Tweet stond een link naar een artikel, waar weer er een gedreven persoon aan gort geschreven werd.

Ik ben er echt klaar mee.
Ik ben klaar met Twitteren over onderwijs en meedoen aan online valse -op de persoon gerichte – discussies.
Ik ben klaar met het vechten tegen- en bloggen over onderwijszaken om mensen wakker te schudden.

Ik ga dus stoppen met het uiten van mijn verbazing, verontwaardiging of boosheid over..

 • het feit dat bijvoorbeeld de NOT in januari gevalideerd is om BIO punten te scoren (wat is  het het HBO gehalte daarvan?)
 • het blijvend online mopperen over Onderwijs2032, zonder een constructieve dialoog.
 • mensen die volhouden dat technologie in het onderwijs niet nodig is en dat docenten dus niets met die ontwikkelingen hoeven.
 • mensen die weigeren zich de basale digitale vaardigheden aan te leren om op zijn minst een computer en een beamer op te starten.
 • het verbaasde roepen van mensen die niet wisten dat het lerarenregister (en de wetswijziging) ingevoerd ging worden.
 • het ontbreken van de stem van met name MBO docenten in de discussies over taal/rekenen en kwalificerende toetsing.
 • het feit dat Eduquack inmiddels een geaccepteerd begrip geworden is en niemand de mensen die de term chronisch bezigen eens vraagt waar het containerbegrip op gebaseerd is.

Ik ga vanaf nu als Eduquack door het leven en ik gooi de handdoek in de Twitter en Blogring!

NOOT:
Deze blogpost valt NIET onder de Creative Commons Licentie die ik normaliter hanteer en dus zijn auteursrechten van toepassing.
Vanaf heden zal een reactie op mijn weblog eerst door  mij moeten worden goedgekeurd.

Voor de lieverds onder U : een heel goede start van het schooljaar en pas op jezelf!
Geniet van het komende schooljaar en ik zie je graag offline!

Ajuu!

37 reacties

 1. Jammer dat je stopt, ik vond je altijd wel een prettige bijdrage leveren aan de discussies die ik o.a. via twitter volg. Ik las regelmatig je blogs (positief danwel negatief) over het onderwijs.

  Maar.. als jij stopt, hebben zij dan gewonnen?

 2. Stop je serieus met bloggen en twitteren? Ga je niet menen. Lijkt me ook niet verstandig voor een onderwijsondernemer, edublogger en sociale media beest.

 3. Verstandig besluit…maar ook jammer wat een tegengeluid is ook nodig tegen de personen en stukken die je hierboven noemt. Aan de andere kant hoe minder aandacht ze krijgen hoe sneller het niet meer leuk is om te posten!

  Keep on doing the good work!

 4. He wat jammer Karin! Ik volgde je met veel plezier! Hartelijke groet, Ria van Dinteren

 5. @Wilfred, nee natuurlijk ga ik niet stoppen met bloggen. Meer focus en diepgang zonder geruzie op http://karinwinters.nl . Twitter laat ik heel even voor wat betreft onderwijsdiscussies voor wat het is. Als ontspanning en met leuke mensen blijf ik er gewoon 🙂

 6. @Jos, ik stop met met bloggen over….(dus schudden aan de bomen) misschien tijdelijk, misschien langer. Het kost me zoveel negatieve energie.

 7. @Jochem, dat ga ik toch gewoon over creativiteit schrijven 🙂

 8. Gelukkig. Stoppen met bloggen over jeweetwel, focus en diepgang, en negeren van geruzie lijkt me erg verstandig. Krijg je rust van, en plezier terug.

 9. Ik kan je goed begrijpen, Karin. Succes met je nieuwe aanpak!

 10. Verdorie!
  Als veel lezer, weinig reageerder wil ik deze keer dan toch reageren.. wat een gemis zal dat zijn. Ik begrijp dat je het zat bent, dat kan ik je niet kwalijk nemen. Je energie moet niet teveel gaan zitten in mensen die het niet willen horen/zien of zich onprettig gedragen. Maar jammer vind ik het wel.

 11. Waar weerstand is, wordt een kern geraakt. Evengoed toch sterk en moedig dat je voor focus kiest. Blijf dicht bij jezelf, verwonder en blijf bovenal Karin 😉

 12. Best Karin,

  Ik zal je inbreng zeker missen. Je vindt met de social media vast een manier die je lekker ligt Hopelijk veel positieve ervaringen met je werk in het onderwijs.

  Mirjam Hubert

 13. Hoi Karin,

  Erg jammer dat je (voor korte of langere tijd) stopt, Wel begrijpelijk met al die baggerspecie je de laatste jaren over je heen krijgt.
  Ik blijf je toch wel volgen en vragen om je mening ;-).
  Gr
  Jos

 14. @Stefan….ik stop niet met Twitter maar met Twitteren over onderwijs en discussies daarover. Twitter krenten uit de pap pikken.

 15. Huul’n zeggen we dan in Twente. Ik snap je wel, maar vind het oprecht jammer. Ook nu lijken de “schreeuwers” het weer te winnen van de mensen die wel weten waar ze over praten, die uitgezocht en nagedacht hebben. Ik hoop dat dat tij ooit gekeerd wordt. Dat het verstand en de redelijkheid zegeviert…..

 16. Jammer en begrijpelijk.
  Niet aan je laten knagen wat je niet voedt.
  Deze strakkere keuze zal je hopelijk en zeer waarschijnlijk goed doen. Een tijdje een afstandje houden en zien wat dat brengt zal zeker nieuw moois baren..

 17. Jouw reacties stemmen mij alweer wat positiever. We zijn je voor de gezelligheid in ieder geval nog niet kwijt.
  mooi zo. Ik erger me ook aan die harde lijn die door sommigen uitgezet wordt, maar wie zo communiceren zijn grote gefrustreerde eikels en eikelinnen volgens mij . Die kennen alleen HUN gelijk. Laat ze kletsen…. nee dat wil je niet.. ik ook niet, want ze beschadigen mensen… maar je weet.. geef je ze aandacht… komen ze NOG harder terug.
  Mooi mens ben je en ik hoop nog veel van je te lezen .

 18. Kom net terug van vakantie en wat is het eerste dat ik lees? Karin Winters gooit de stofdoek in de ring! Die hoog gewaardeerde wetenschapper zie ik al een tijdje als edukak. Laat hem maar in zijn wereldje en laten wij hem zo weinig mogelijk aandacht geven, want is wat hij op deze manier verdient: geen airplay!

  Daarnaast ben ik natuurlijk heel benieuwd hoe lang jij dit vol gaat houden:-)

  Je ergernis en verontwaardiging kan ik alleen maar onderschrijven.
  Ik kan niet beloven dat ik me altijd in blijf houden, maar zal m’n best doen…

 19. Dan twitteren we lichtvoetig verder over of de vijf al in de klok is om 16:08 (nee), lekkere drankjes, leuke taalgrapjes, kamperen enz. Idd., social media die zich a-social gedragen is niet leuk. Het leven is te kort om dingen te doen waar je niet blij van wordt.

 20. Snap het helemaal.
  Wordt hoogste tijd voor die Bossche Bol, vind je niet? 😉
  Tot snel!

 21. Jammer, begrijpelijk en meer van die platitudes….. Gelukkig heb ik nog wat dingen meegenomen uit Portugal, dus off-line zal moeten :-).
  Ben overigens al wel wakker hoor.Niet iedereen slaapt nog in onderwijsland.

 22. @willem genoeg andere (online) plaatsen om leuke dingen te doen 🙂

 23. @Paul ik zit aan een IPA van de Streek…zal ik maar untapped gaan gebruiken. Gamification van het alcoholisme 🙂

 24. @Ger tijd voor KamelenVangen dus, bij Maximus lijkt me leuk!!

 25. Ik begrijp het helemaal. Ik ga de negativiteit ook steeds vaker uit de weg, want uiteindelijk heb je alleen jezelf ermee. Verbazen blijf ik me wel over veel zaken die jij noemt, maar alleen maar klagen en neermaaien en geen constructieve bijdrages leveren hoort bij trolls en die kan je gelukkig ook gewoon blocken. We komen elkaar online en irl ongetwijfeld wel weer tegen en dan drinken we er een op de prachtige onderwijswereld waar we een waardevolle bijdrage aan mogen leveren! In ieder geval bedankt voor al je luis-in-de-pels verhalen hier en op social media, want die ga ik toch wel missen.

 26. beste Karin,
  Ik volgde je met heel veel plezier. Uit jouw reacties op eerdere reacties blijkt gelukkig dat je niet voor 100% op stil gaat. Je blog blijf ik zeker volgen.
  Je opmerking dat je meer verwacht uit MBO-hoek trek ik me aan. Ik ga mijn best doen.

  Joan

 27. Die ‘hoog gewaardeerd wetenschapper’ uit je stuk wordt in de pers beschreven als een Grumpy Old Man. Lijkt mij een goede omschrijving. Door het constant bezigen van termen als #eduquack (één keertje is nog wel leuk) als scheldwoord, geef je niet alleen aan dat je over bar weinig originaliteit beschikt, maar ook dat je louter als Pavlovs hond reageert, niet als een wetenschapper (en zeker geen die hoge waardering verdient). Out.

 28. Er zijn nu eenmaal veel mensen die denken dat ze ‘het’ snappen. Die een (ondeskundige) mening hebben, niet zelden zogenaamd onderbouwd door bewijzen die een stelling of mening dan onderuit zouden moeten halen, zoals door het aanhalen van publicaties van derden die door henzelf volstrekt verkeerd geinterpreteerd werden en het aperte tegendeel zouden moeten bewijzen van wat je schreef. En die dan daarover nodeloos schreeuwen.

  Ik had er laatst ook weer eentje. Eentje die een reactie plaatste en voor ik dáár weer op kon reageren, zich snel en (met veel valse ‘grandeur’) ‘uitschreef’ met als slotzin dat ik onbekwaam zou zijn en niets snapte van het onderwerp, laat staan van onderwijs. Bah….wat laf. Snel iets roepen en dan wegrennen. Een soort ‘belletje trekken’ voor volwassenen dus. (Hoewel de term volwassen vaak volstrekt niet op z’n plaats is eigenlijk)

  Ook kwam ik er wel eens eentje tegen op BON. Dáár kom ik niet meer. Niet omdat ik laf ben maar omdat ik me (teveel) begon op te winden over een clubje azijnpissers daar van wie je toch nooit kan winnen. Terwijl het niet eens over winnen moet gaan. Niet goed voor de rikketik dus..

  Echt vervelend is het pas als het ‘op de man af’ is. Als het persoonlijk en onbehoorlijk begint te worden. Op een of andere manier denkt men dat dat kan online. Blijkbaar zitten de remmetjes dan wat losser.

  Hier moest ik aan denken toen ik jouw ‘AJUU’ bericht las. (Een bericht dat door sommigen zag ik óók weer half werd gelezen en werd geinterpreteerd alsof je afscheid neem en je volledig stopt met schrijven…)

  Ik kan me heel goed voorstellen dat de publiekelijke discussie (over bepaalde onderwerpen) je vaak veel frustratie oplevert. Dat de tranen je misschien soms letterlijk in de ogen springen. Maar ook dat het adrenalinegehalte na het lezen van een reactie van een onbehoorlijke nitwit soms tot ongekende hoogte stijgt.

  Je gaat tijd besparen. Dus heb je lekker meer tijd voor keukentafel gesprekken. Fles wijn erbij en de figuurlijke poten op tafel.

  (NB: jouw tenen zijn, zag ik in een post op FB, inmiddels dusdanig fraai gelakt zijn dat je ze sans gêne best letterlijk op tafel kunt gooien.)

  Dus nee, niet jammer. ‘Good for you!’
  Laat ze het lekker met elkaar uitvechten.

 29. Beter om geschreeuw geen platform te geven inderdaad, of wint het dan toch van de rede en het verstand? Ik blijf dat een duivels dilemma vinden. Maar gelukkig ben je niet helemaal verdwenen voor ons lees ik. Dus blijf ik volgen voor die krenten uit de pap! 😉

Reacties zijn gesloten.