Even een blogpost om voor mezelf de vaart er in te houden, maar ook om gewoon weer eens een tooltje te tippen.
Ik zag vanmorgen een strip van 9 tot 5 voorbij komen over geeltjes en een scrumsessie vandaar even een geeltjestool uitgelicht.

Tools die ik regelmatig gebruik.
Ikzelf gebruikte altijd linoit.com om even snel een aantal reacties of vragen op te halen bij mensen.
Voordeel is dat je voor deze tool geen inlog als deelnemer nodig hebt.
Nadeel is dat de geeltjes die een ander plakt (behalve de beheerder) niet te verplaatsten zijn en dat de site nog steeds http:// ipv https:// heeft.
Ook instellen dat anderen mogen bijdragen is niet altijd makkelijk en kost extra werk.
In onderwijs wordt ook heel veel gebruik gemaakt van Padlet, maar om even snel te brainstormen vind ik dat ook niet DE oplossing. Je moet altijd een keuze maken welk soort bord je wilt gebruiken. (Ralf Hillebrand schreef er trouwens een goeie blogpost over)
Natuurlijk kun je een prachtige tool als Miro gebruiken als je echt fors uit wilt pakken. Nadeel is dat je als deelnemers een account nodig hebt om te kunnen bijdragen. Niet handig voor iets wat even snel moet.
In de etalage
Sinds vorige week gebruik ik Google Jamboard weer. Ooit had ik er wel eens mee gestoeid, maar nu heb ik komende periode meer online sessies en workshops, waar ik dus ook met weinig inspanning en weinig instellingen, snel een sessie kan starten.
Geeltjes sessies
Hoewel er vaak lacherig gedaan wordt over geeltjes sessies (vooral in onderwijs) vind ik het de beste manier om mensen eerst zelf te laten nadenken over wat zij zelf willen/vinden en daarna pas te kijken wat anderen vinden. Het risico op denkbesmetting en ‘dat is al gezegd’ is bij andere werkvormen best aanwezig. Zeker als je online sessies met meer dan 8 mensen hebt, komt niet iedereen aan het woord.
Wanneer je mensen vooraf al een aantal denkvragen geeft kun je bij Google Jamboard meerdere pagina’s tegelijkertijd gebruiken om op onderwerp op thema samen aan de slag te gaan.
Een bord is net als alle andere google spullen zo in te stellen dat iedereen zonder inloggen kan bijdragen.
Wanneer je na de eerste brainstorm vervolgens een groep splitst (tijdens of na de sessie) kunnen zij in kleinere groepen aan de slag
Voordeel is dat ‘iedereen’ meedoet.
Ordenen, onderwerpen splitsen en door middel van kleuren, emoticons of tekstblokken verrijken.
Ik zet het ook in om voorafgaand aan een workshop mensen hun leervraag, wensen of verwachtingen vast te laten delen. Zo weet je in elk geval wat je NIET aan de orde moet laten komen in een sessie en aan goed verwachtingsmanagement kunt doen.
Ik weet het, het blijft behelpen, want echt het heel goede gesprek voeren over de onderwerpen blijft schipperen.
Koffiemachines en wandelgangen blijven online beperkt tot virtuele kunstgrepen.
Het is niet anders…..we zullen het er voorlopig even mee moeten doen.