Geef leven aan mijn dagen…

dat is de titel van mijn levenstestament.

Kwaliteit van Leven: Kwaliteit van leven is een subjectief begrip. Het zegt iets over hoe een persoon zijn of haar lichamelijke, psychische en sociale functioneren ervaart. Het kan daarnaast ook objectieve aspecten betreffen, bijvoorbeeld als het gaat om beperkingen als gevolg van ziekte

De afgelopen 5 jaar heb ik gemerkt dat kwaliteit van leven een vloeibaar begrip is.
In de laatste weken van zijn leven, heb ik wel eens aan mijn keukentafellief gevraagd: als de dokter zou zeggen, wanneer je je benen laat amputeren, heb je nog 6 weken langer te leven, zou je dat dan doen? Hij zou het gedaan hebben.
In een nagesprek met de huisarts, gaf ook de huisarts aan, dat Paul echt niet meer naar kwaliteit van leven keek, maar naar kwantiteit. Hoelang heb ik nog….niet hoe goed ga ik nog. Hij wilde gewoon niet doodgaan en het leven rekken tot de laatste adem.

De keuzes die hij maakte over zijn behandeling, zijn voor mij de leidraad geweest om mijn levenstestament in een autobiografische vorm te herschrijven.
Na de dood van mijn moeder in april, heb ik het document, op grond van de ervaringen met haar, nog eens aangescherpt. Vooral het laatste stukje tot aan je dood moet met rust omringd worden en een handje hulp om waardig dood te gaan is van harte aanbevolen.
Zowel bij zowel Paul als bij mijn moeder vond ik de ziekenhuisachtige setting en het eeuwig door blijven behandelen, pilletje hier, klysmaatje daar, mensonterend en onnodig.

Ik ben dus echt heel expliciet gaan beschrijven wanneer wat wel en wanneer niet.

Ik hoop dat mijn kinderen het levenstestament ook als leidraad nemen voor wat ik echt wil.

Dat levenstestament is niet bij de notaris opgemaakt. Die teksten zijn standaard en eigenlijk zou het wel moeten, voor het geval ik echt de weg kwijt zou raken. Anders moet eea via de rechter bepaald worden, wie bewindvoerder wordt. Ik ga dat nog doen, maar het staat in mijn levenstestament ook wel helder beschreven. Indien mijn kinderen elkaar de tent niet uitvechten, zou het voldoende moeten zijn.

Denk er eens vaker over na en zadel een ander er niet mee op, roep ik regelmatig.
Dat heeft er in elk geval toe geleid dat ik mijn levenstestament al een paar keer ter inspiratie naar iemand gemaild heb. Er staan geen geheimen in, maar wel kwetsbare wensen.

Terugkomend op (de vloeibaarheid van) kwaliteit van leven.
Ik had het net alleen over de kwaliteit van leven bij  doodziek of stokoud.
Er zijn natuurlijk nog meer dingen die met de kwaliteit van leven te maken hebben.
Mijn moeder leefde langer dan haar spaargeld toeliet. Zuinig als ze was, had ze geen hypotheek en probeerde levend van alleen de AOW, vooral niet te veel geld uit te geven.
Het verhaal van de Univé en de gehoorapparatenman heb ik hier al beschreven. (nooit meer iets over gehoord trouwens)
Als ze nog geleefd had en de Univé had zich op dezelfde manier opgesteld als bij mij, had er bijna  kwart van haar spaargeld naar de gehoorapparatenman gegaan en had ze er niets van teruggekregen. Dat is de reden dat ik NOOIT meer iets met deze verzekeraar te maken wil hebben.
Een beetje geld hebben, zorgt ook voor kwaliteit van leven!
Horen maakt trouwens ook dat de kwaliteit van leven vergroot wordt.

Ik ga op weg naar een betere kwaliteit van leven, door te verhuizen naar Nieuwegein.
Niet alleen vanwege de betere behapbaarheid van het huis en de tuin, het netwerk dichterbij en familie en vrienden op een fijne afstand.
De afgelopen twee jaar heb ik ontdekt dat dit dorp niet bijdroeg aan de kwaliteit van mijn leven. Nooit kreeg ik een aanbod van hulp of was er een spontane aanloop van buren (op 1 stel na dat ook ‘import’ is).
Mensen zijn sociale dieren, dus ook contact met anderen vergroot de kwaliteit van leven.

Samenvattend over kwaliteit van leven:

1. Denk na over wat je wilt voordat  je echt doodziek of stokoud bent
2. Geld maakt niet gelukkig, maar een beetje geld is wel handig
3. Kijk om naar een ander, ook als dat er niet “ientje van ons is”.

#WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzint (momenteel) @ireenBertholee een woord waar je over kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment instappen.

4 reacties

  1. Dit komt binnen. Dank dat je me op deze manier naar kwaliteit van leven hebt laten kijken.

  2. Ik vind het knap, je levenstestament al zo op orde hebben.
    Mijn ouders hadden ook zoiets, een euthanasieverklaring en daarbij wanneer zij wilden dat dit beslist zou moeten. Bij beide is het anders gegaan. Vooral bij mijn moeder had ik het daar moeilijk mee, maar als het goed is, heeft ze hier zelf niets meer van gemerkt.

    Ik merk dat ik het een enorm lastig onderwerp vind, omdat het nog zo dichtbij staat en ik er liever, uit respect voor mijn moeder, niet te diep op in wil gaan.

  3. Mijn uitvaart heb ik wel al volledig beschreven staan, dat stukje daarvoor heb ik nog niet aangedurfd. Vooral ook omdat het zoveel kanten op kan gaan en ik nu misschien wel denk echt zeker te weten wat ik wel of niet wil maar misschien denk ik daar als het zover is wel anders over, weeg ik kwaliteit en kwantiteit op een andere schaal.

Reacties zijn gesloten.