Geef geld….of toch niet?

Het valt me op dat tegenwoordig bloggers of online collectieven vragen om financiele steun op hun site. Vaak met de uitleg om de boel draaiend te kunnen houden. Dat geld wordt waarschijnlijk gebruikt voor de hosting en misschien investeringen in een betaald thema, betaalde plugins of een webdesigner om de boel wat serieuzer aan te pakken.
Het zijn slechts mijn bevooroordeelde aannames, want ik zou niet weten waar je anders die ‘vriendschapsgelden’ voor zou moeten gebruiken.
Ik mag aannemen dat het niet in de zak van de blogger verdwijnt om eens een lekkere vrimibo te organiseren.
Ik ben dus wel nieuwsgierig naar beweegredenen van bloggers die om geld vragen.

Waarom ik nooit om geld zou vragen.
Bloggen is voor mij iets wat ik doe vanuit mezelf, vanuit mijn eigen drive.
Ik deel mijn ervaringen, kennis, onderzoek, mening met jou.
Ik doe dat echt onafhankelijk en niemand vertelt me wat ik wel of niet mag schrijven.

Geld verdienen mag natuurlijk, ook met bloggen!
Het kan zijn dat je er geld mee verdient, of wilt verdienen.

 • Omdat je voor blogposts bij anderen betaald krijgt. 
 • Door het aanprijzen van jouw werk door verslag te doen van je activiteiten (dat doe ik ook soms).
  Dan verdien je geen geld aan het bloggen, maar aan de opdrachten die je krijgt naar aanleding van bloggen
 • Of (welke blogger kent ze niet) door het plaatsen van content van anderen, tegen betaling.
 • Door het pluggen van een product. Dan krijg je vaak krijg het product gratis of in bruikleen in ruil voor een wervende recensie (die vaak eerst even aan de andere partij moet worden voorgelegd).

Ik heb natuurlijk wel eens geld gestort aan bloggers. Denk daarbij aan iemand die heel veel investeert om juist onafhankelijk product recensies te kunnen blijven schrijven.
Daar heb ik juist vanwege die onafhankelijkheid veel meer vertrouwen in dan merkblogs en heb daar dus geld voor over.
Ook begrijp ik dat sommige journalisten veel werk doen voor ze een artikel plaatsen. Onderzoek kost nou eenmaal tijd en tijd = geld.
Dus die mogen op hun eigen site wat mij betreft een bedelknop hebben.

Maar welke andere argumenten heb je om geld vragen van je lezers?

Daar ben ik reuze benieuwd naar.

2 reacties

 1. Zelf zie ik een (b)log als dagboek. Weet er niet van dat mensen vroeger geld vroegen voor het lezen van hun dagboek of dat ze om de pagina een advertentie plakten om zo de kosten voor het dagboek en schrijfgerei terug te verdienen.

  Zelf heb ik er dus niets mee. Blogs die het doen met reclame vind ik doorgaans niet interessant. Als ik die reclames al zie, het meest wordt keurig geblokkeerd. Ik gebruik een gratis domein van wordpress.com. Daar zit dus alleen tijd in. En dat valt onder hobby. Kan op een eigen domein, maar ik zie nooit mensen facebooken of twitteren op een eigen domein.

 2. Ik heb weleens overwogen om een donatieknop toe te voegen. Vooral om te kijken of lezers er geld voor over hebben. Waardebepaling achteraf. En om te kijken of ik bijvoorbeeld meer tijd in bloggen zou kunnen steken, en minder in klussen.
  Omdat ik zelf niet geloof dat mijn doelgroep er substantieel geld voor over heeft, heb ik het nooit gedaan. Inmiddels zijn de kosten voor hosting etc zakelijke kosten. Ik blog verder vooral voor mezelf, en omdat ik kennis belangrijk vind. Verder is dit ook mijn voornaamste acquisitiemiddel. Maar dat is nooit de reden geweest om te bloggen.

Reacties zijn gesloten.