Gastblogpost: Denk na bij de keuze van je zorgverzekering.

Mijn dochter vroeg mij of zij een gastblog mocht schrijven. Natuurlijk mag dat, want ik denk dat ze gelijk heeft met haar oproep om niet alleen een goedkope zorgverzekering af te sluiten maar ook na te denken over hoe de grote zorgverzekeraars met de zorgverleners omgaan. Vandaar haar oproep en de uitleg daarbij.

Vandaag mag ik de blog van mijn moeder gebruiken om een stukje awareness te creëren over hoe groot de vinger in de pap is van zorgverzekeraars bij de (para)-medische zorg. Voor mij ligt dan natuurlijk de nadruk op bij de fysiotherapie.

Ik ben nu 7 jaar werkzaam als fysiotherapeut in een kleine praktijk binnen een medisch centrum. De praktijk bestaat uit 5 therapeuten waaronder 3 manuele therapeuten en de baas zelf als meewerkend voorman.
In die tijd is er een hoop veranderd, soms waren dat goede veranderingen zoals de Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie.

Mijn probleem ligt  vooral in het feit dat de zorgverzekeraars, vooral de 3 a 4 grote zorgverzekeraars alles bepalen.

Van openingstijden tot verslagleggingseisen en van schoonmaakroosters tot milieueisen. Zij sturen zelfs soms de behandelmethoden aan. Aan de andere kant zijn de vergoedingen in de afgelopen 6 jaar niet of nauwelijks gestegen terwijl de aan ons gestelde eisen en daarmee mijn werkdruk onevenredig gestegen zijn.

Werkdagen van 10 uur zijn de normaalste zaak van de wereld. Voor de baas zijn het weken van 6 dagen per week van 12 uur per dag. Dit komt met name vanwege de administratieve druk.

Volgens de zorgverzekeraars zijn deze administratieve eisen er om “de kwaliteit” te waarborgen. Ik geef toe de kwaliteit van onze dossiervorming is gestegen maar is de kwaliteit van de behandelingen dan evenredig gestegen? Ik denk het niet!

Kleine zorgverzekeraars stellen ook eisen aan ons,  maar die zijn minder absurd dan die van de grote zorgverzekeraars.

CZ voert bijvoorbeeld volgend jaar met een omzetplafond in, sorry een signaleringsplafonds. Dat betekent dat er vanaf een bepaald bedrag aan declaraties minder aan ons betaalt wordt. Wij moeten echter wel het zelfde werk voor dat bedrag leveren. Dit riekt naar dwangarbeid toch?.

Mijn verzoek aan jullie zelfstandigen, ondernemers, docenten, medici, paramedici en alle andere lezers.

Denk bij het kiezen van de verzekering aankomend jaar niet alleen voor de goedkoopste zorg maar ook hoe de verzekeraar met zijn zorgverleners om gaat.

Zie het als het eten van biologisch voedsel en het dragen van fairtrade kleding.

Laura