Even nuanceren, het is geen snuffeljaar.


Nog even een post over het oriëntatiejaar in het MBO, waarover ik zaterdag een “emotievolle” post geschreven heb.
Omdat ik vanaf de website van de MBO raad het persbericht niet kon openen, heb ik de krantenberichten en RTL als bron gebruikt. Inmiddels ontving ik het persbericht waar naar verwezen wordt.
Het persbericht geeft aan dat alle partijen de gemeenschappelijke agenda mbo ondertekenen. Ook wordt er verwezen naar “werken aan vakmanschap“, op zich al leesvoer voldoende. (en nu lekker bijelkaar op een plaats).
In die agenda staat veel meer en veel ruimer omschreven wat de doelen voor de periode 2008 -2011 zijn.
Een klein onderdeel: er wordt gestreefd naar de instelling van domeinen in het MBO, ca. 20 op dit moment, daaraan gekoppeld worden de Crebo’s (uitstroomdifferentiaties, wat mij betreft nog steeds veel te veel).
Mijn lezen, reacties en vooral praten met collegae heeft me gebracht tot deze emotieloze samenvatting: vanaf 2010 streven MBO’s ernaar om leerlingen die “iets met techniek” of “iets met zorg” willen de kans te geven om zich te oriënteren op een beroep dat bij hen past, dit om te voorkomen dat leerlingen zonder startkwalificatie uitstromen. Wanneer leerlingen bij instroom precies weten wat ze willen, kan de oriëntatiefase verkort worden. (oftewel je kunt je ook gewoon direct op een Crebo opleiding inschrijven).
Dit is echter maar een klein deel van de agenda, hoe kan het dan dat de kranten iets heel anders schrijven? Heb ik het verkeerde persbericht?
Trouwens, blijft voor mij staan: het hoge voortijdig schoolverlaten uit met name niveau 1 opleidingen (die doorgaans 1 jaar duren) is een zorgenkind. Wordt die opleiding omdat juist daar de orienteerders zitten nu 2 jaar? (oriëntatie jaar, differentiatie jaar).

0 reacties

 1. Dag Karin,

  Ik werk bij het Friesland College in Leeuwarden, Orienteerders in niveau 1. Dat is niet wat ik zie. Cursisten die uitgescheten zijn door alle scholen die ze al achter zich hebben. Heel veel gedragsproblematiek. Ik heb veel respect voor mijn collega’s die werken met deze cursisten en vaak verrassend mooie resultaten behalen.

 2. @Wietze, dat is de reden dat ik wat kritisch ben over Orientatie verhaal en drempelloze insroom volgens mij hebben docenten al moeite genoeg om het hoofd boven water te houden en net als jij heb ik grote bewondering voor de docenten zonder extra middelen “eruit halen wat erin zit”

 3. Ik kan mij herinneren dat jij schreef over lange vakanties die docenten maximaal benutten. Hoezo hoofd boven water houden. Volgens mij moet je dan zwemles nemen.

  Van mijn collega’s ken ik niemand die een blog leest, een wiki gebruikt, ook maar iets anders doet dan post lezen en googelen. Ik stuur een tip over het nieuwe initiatief van Stephen Downes en George Siemens. Geen enkele reactie. Een vraag of ik een cursist wel of niet in een andere groep kan plaatsen, 70% reactie. Wouw

  Mplooi is een initiatief van het FC wat VMBO en MBO naadloos verbind. Dat is wat volgens mij nodig is voor het voorkomen van uitval.

  Dank voor de supersnelle reactie en have fun,

  Wietze

Reacties zijn gesloten.