Een uitstervend beroep: de Kaarsenmaker.

Al heel lang kopen wij onze  kaarsen bij een ambachtelijk kaarsenmaker, Jan Klarenbeek.
Voorheen in Nieuwegein, maar sinds een brand op het bedrijventerrein nu al enkele jaren gevestigd in Buren.
Met kaarsen maken bedoel ik niet de creatieve blokjes met kleurtjes en geurtjes, maar de dompelkaarsen ( of tonkkaarsen).
In de kaarsenmakerij is dus een stellage en dompelbad en maakt Jan zijn kaarsen, volgens de oudst bekende methode, onderdompelen van een katoenen pit in gesmolten kaarsvet. (met een machine natuurlijk) en niet als kinderfeestje met een balkje in een blikje.
Vandaag hebben we ook weer van verschillende diktes en lengtes een aardige voorraad meegenomen.

Al jaren horen wij dat het ambacht kaarsenmaker met uitsterven bedreigd wordt. Jan is 65 geworden, maar gelukkig heeft hij besloten er nog 5 jaar aan vast te plakken. Mooie daarvan is ook dat hij het ambacht wil overdragen aan een paar mensen die aangegeven hebben het “echt te willen leren”.
Ook wil hij zijn proces opnemen op video met tekst en uitleg, om zo de kennis die in zijn hoofd zit over te dragen aan het nageslacht.
Kijk, de combinatie van een oud ambacht en gerbruik van nieuwe techniek maakt, dat wij de komende jaren vast onze mooie kaarsen kunnen blijven kopen.
De koppeling naar onderwijs is snel gemaakt, natuurlijk zijn er geen 100 kaarsenmakers per jaar nodig, maar kleine ambachtelijke opleidingen zijn wat mij betreft wel nodig om een aantal dingen te laten voortbestaan.
Kaarsen zijn natuurlijk geen echte noodzaak, maar steenhouwer, rietdekker, dakdekker (leisteen bijvoorbeeld), restaurateur zijn uitstervende beroepen. Niet omdat niemand ze nodig heeft, maar ook omdat er geen opleidingen meer voor zijn. Te klein om rendabel te zijn, er zijn niet heel veel van deze mensen nodig.
We roepen nu heel vaak, dat leerlingen opgeleid worden in beroepen die straks niet meer bestaan of nu nog niet bestaan. Bij sommige beroepen zou het toch wel handig zijn ze in ere te houden of net als Jan gaat doen, de kennis die er is, vastleggen om over te kunnen dragen.
Hoe krijgen we anders de nieuwste aanwinst in ons huis gevuld met mooie kaarsen?