Een leven lang leren….

Mijn persoonlijke why
Ik, Karin Winters wil een eerlijk, vriendelijk, nieuwsgierig mens zijn. Als ondernemer wil ik onafhankelijk zijn, in vrijheid werken, kennis delen, netwerken en samenwerken.
Als teamcoach wil ik een bijdrage leveren aan teams om succesvol samen te werken. Ik doe dat door te observeren, te luisteren, krachtige vragen te stellen en ‘echt’ geïnteresseerd te zijn in wat mensen beweegt. Door de verbinding te maken met het team en individuele teamleden wil ik de ‘mens’ achter de professional ‘zien’. Ik kan streng zijn op de juiste momenten en durf nee te zeggen tegen dingen die me niet aanstaan. Humor en relativeringsvermogen maken deel uit van mijn dagelijkse gedrag. De ervaring die ik heb als professional wil ik onder andere inzetten om teams ‘elke dag een beetje beter te maken’.

Ik doe dit als Karin Winters…. ik ben wie ik ben.

Ik begon deze blogpost met een ‘bijgestelde’ persoonlijke why. Ooit werd ik op het spoor gezet door Ilse Meelberghs en maakte ik er al een. Het is goed om af en toe te kijken, wat wil ik en waar sta ik voor.
Vandaar dat de werkvorm die Remco Claassen op een nog steeds bestaande site, mij wel aanstaat om eerst eens naar mezelf te kijken. Als professional maar ook als mens.
Wat vind jij van mijn why?

Waarom?
Vandaag sloten mijn medecursisten van de cursus teamcoaching hun traject af met een pitch. We hadden de eigen reflectie op de cursus al naar elkaar gemaild voor de afsluitende dag. Wegens omstandigheden kon ik er niet bij zijn, maar ik beloofde hen om er een blogpost aan te besteden.

Ik trek de post iets breder dan de cursus en zet mezelf even in de reflectie en feedback stand.

Feedback en wat doe je ermee?
Bij de stichting leerKRACHT worden we (ondanks dat het een zzp opdracht is) uitgedaagd om een 360 graden feedback in te (laten) vullen.
Dit jaar heb ik alleen feedback gevraagd aan de teamleden (schoolcoaches en afdelingsmanagers) waar ik mee samenwerk.
Mijn collega expertcoaches heb ik even niet om feedback gevraagd dit omdat de vragen uit de 360 heel erg gericht zijn op mijn rol in een school.

Dit jaar was het de derde keer dat ik de 360 graden feedback liet invullen.
Elk jaar pakte ik er ook een verbeterdoel voor mezelf uit om te verbeteren. Die kwam uit de open vraag om verbeterpunten.
Ik heb er maar 1 dit keer: iets meer rust en structuur.
(Dank voor de feedback en ik zal er op letten en ook bij sessies vragen of me dat gelukt is.)

De andere jaren had ik luisteren en goede (open) vragen stellen als verbeterpunten voor mezelf.
Ik merk zelf dat ik er alert op ben of ik dat ook doe en kan.
Vooral goede vragen stellen heeft me best moeite en tijd gekost. Maar dat gaat me eigenlijk steeds makkelijker af. Ik durf nu wel een rondje Waarom vragen te faciliteren, dat had ik twee jaar geleden echt niet gekund.

Verder heb ik deze keer de 360 als een cadeautje ontvangen, want (bijna) alle scores van de omgeving waren hoger dan ik mezelf toegedicht had.
Mag ik voor deze keer mijn cadeautje (sterke kanten in open vraag) delen?

Cursus Teamcoaching als professionalisering.
De cursus teamcoaching ben ik gaan volgen omdat ik vond dat het me ontbrak aan theoretische bagage. Door de jaren heen heb ik van alles bij elkaar gesprokkeld aan kennis en vooral vaardigheden. Ervaring is natuurlijk iets wat je alleen opdoet door gewoon veel in teams te werken en te ontdekken wat werkt en wat niet.
Maar ik denk dat ik nu meer ‘zie’ en ‘hoor’. De onderstromen in een team ontdekken is bijvoorbeeld nu iets makkelijker te doen.

Let wel, ik ben geen ‘echte gecertificeerde’ teamcoach en heb ook niet die ambitie. Maar als onderdeel van mijn verschillende opdrachten is dit een stukje professionalisering geweest.
Door deze cursus waarin we met echt heel verschillende deelnemers 5 dagen lang kennis en ervaring deelden, kan ik nog bewustere keuzes maken als het gaat om interventies in een team.
Ik weet meer over de theorie van bijvoorbeeld Vroemen, Tuckman en Appreciativen Inquiry en maak een bewuste keuze om bepaalde werkvormen in te zetten.
Die kon ik ook mooi delen met mijn medecursisten. (Dank aan hen en de docenten, tussen de regels door).

In de cursus werden natuurlijk ook allerlei instrumenten en metingen aangedragen. Belbin en Leary bijvoorbeeld. Ik ben er niet zo van, maar het is wel goed om er iets over te weten.
Een van de forsere metingen was de CliftonStrengths finder (geen link want de website is erg verkoperig) (Ontdek je sterke punten)
Het is een (niet gratis) web assessment van 177 items .
Het assessment wordt vanuit het perspectief van de positieve psychologie benaderd.
Er komt na invullen een uitgebreide rapportage uit, die ik als een cadeautje ervaren heb.

Mijn top 5 thema’s (van de 34) zijn:
Strategisch, Aanpassingsvermogen, Actiegerichtheid, WOO (winning others over) en Communicatie.
Het gaat te ver om alle beschrijvingen op te nemen en dat is eigenlijk ook niet de bedoeling.

Wat mij onderscheid van anderen laat ik wel graag zien

Of ik hier iets aan heb als het gaat om opdrachten weet ik niet, want ik blijf er voor mezelf van overtuigd dat echt coachen een vak is. Maar ik mag wel even genieten van de mooie cadeautjes toch?

Het certificaat teamcoaching is in the pocket en kan aan mijn persoonlijke bekwaamheidsdossier worden toegevoegd. Een levenlangleren is fantastisch.

Wat zal ik nu eens gaan leren?

3 reacties

  1. Mooi geschreven Karin.
    Jammer dat je er niet bij was. Maar begrijp je keuze .
    Veel sterkte .
    Gretha

Reacties zijn gesloten.