Eduexchange #Edux2008, samenvatting workshops

Eens proberen of ik de 4 workshops die ik gisteren bezocht in het kort kan samenvatten. Annet Smith heeft een mooi en utgebreid verslag geschreven over de door haar bezochte workshops waar we in elk geval 2 keer in dezelfde zaal zaten.,
Voor meer over Creative Commons waar Arash Bissell in zijn Keynote over sprak kun je kijken bij CC Learn, de missie (vrij vertaald: minimaliseren van wettelijke, technische en sociale barrieres om lesmateriaal te delen. OER (Open Eucational Resources), om alles te delen, samen te ontwikkelen en weer te delen onder de verschillende Creative Commons licenties.
Eerste stap die onderwijsland wat mij betreft dan direct moet zetten is op CvB niveau de Creative Commons te accepteren en alle materiaal dat in “de baas zijn tijd gemaakt is” onder die licenties te laten vallen. Misschien dat minister Plasterk eens een stap in die richting kan zetten met wetgeving? Er is trouwens ook een Nederlandse website over Creative Commons.
SESSIE 1: Talentrendement, bent u klaar voor de student van morgen? Judith Kuiperi, (Noordhoff) had ik vorige week naast mij aan tafel tijdens Noal. De producten Elobase, Connect en Coflex ken ik natuurlijk. Elobase Horeca waarin een spel voor ondernemersvaardigeheden is opgenomen ken ik nog niet. Judith was zo eerlijk om direct te zeggen dat er niets echt open is aan de methodes, logisch want er moeten 1.400 monden gevoed worden bij de uitgeverij. Wat mij echter wel verbaasde is dat er wel in gebruikersgroepen (Consortia) samengewerkt wordt, een school vraagt zij draaien, geen leerlingen betrokken zijn bij de ontwikkelingen. Nog steeds denken scholen en uitgevers het te kunnen doen zonder die inbreng. Begreep dat het wel in de koker zit om dat te gaan doen. De titel van de presentatie dekte de landing niet, wel een lekkere losse gezellige interactieve sessie. Oh ja, natuurlijk niets gratis en open 🙂
SESSIE 2: Proeve@UvA, spelen met toetsing. Geeft de burger moed, als nu bij Universiteiten nog nagedacht moet gaan worden over digitale toetsing, zijn MBO’s iets verder met het denken. Nu is ook 8000 studenten in een week digitaal toetsen niet haalbaar. Wat me wel verbaasde is dat er gekozen is voor QMP om pilots te starten, terwijl eigenlijk de vraag niet heel helder is. Ook vind ik dat je best een onderscheid in instrumenten mag maken als je het hebt over summatieve of formatieve toetsing, inspanningen voor Summatieve toetsing zijn veel groter (logistiek, infrastructureel en veiligheid).
De vraag: onderzoeken of een ICT instrument voor toetsing een bijdrage an de kwaliteitsverbetering van het onderwijs levert, wel een heel ruime en vage.
Ze hebben Blackboard en Respondus…makkie formatief leek me, maar toen stelde een Beta mijnheer een vraag over notatie, berekeningen en meer (KAN Diensten). Toen ook de kleine vreemde talen met vreemde tekens ter sprake kwamen, besefte ik dat het allemaal niet zo eenvoudig is, Sterkte UvA!
SESSIE 3: Open Content in het onderwijs. De Open Universiteit heeft al een tijdje open cursussen op de website staan. Ook OER kon voor hen niet het woord zijn dus is het www.opener.ou.nl geworden. Ook staat er sinds kort een nieuwe site waar winnaars van de Spinozaprijs hun kennis met ons gaan delen. Succesfactoren om open Lesmateriaal te kunnen pubiceren waren: Open, Modulair, Inhoudelijke Kaders en de Beloning. Een herhaling met heldere uitleg over Creative Commons en voorbeelden:Wikipedia, Open Street Map, Open Taal, Project Gutenberg.
Nog een linkje dan: www.openmethodes.nl
SESSIE 4: Passie voor Horeca. Hier had ik me eigenlijk voorbereid te gaan zeuren, heb ik niet gedaan. SVH geeft al jaren leermiddelen uit en gaat digitaal. Dat betekent dat er gratis lesmateriaal ter beschikking wordt gesteld. Tsja, gePDFte boeken, Praktijkkaarten die gedigitaliseerd zijn en tenenkrommende filmjes was mijn thuis indruk. Passie voor Horeca is geen leermethode maar een leersteun. Als je je aanmeldt krijg je een eigen ruimte waar je materiaal kun arrangeren en vrij kunt geven (is zelfs te exporteren naar ELO’s…nog niet door mij getest). Trouwens kunnen leerlingen ook zelf aanmelden en arrangeren?
Waar ik nu zo vreselijk bang voor ben is dat Horeca docenten er vol voor gaan, het toch als lesmethode zien, de boeken de deur uitgooien en dan ineens volgend jaar tot de conclusie komen dat er betaald moet worden voor opdrachten, basis arrangementen en toetsen (uit de SHE toetsenbank). Daarnaast blijf ik me afvragen als ik als school materiaal inlever en SVH de auteursrechten dan overneemt. Over CGO heb ik nog niet eens gesproken, want weet dat de examens van SVH nog eindtermengericht zijn en vind dat ook goed te zien aan de huidige inhoud. Vaardigheden onderwijs. Maar ze krijgen wat mij betreft wel de kans om het verder te ontwikkelen, delen is goed!

Nou heb ik het netjes gehouden of niet? Trouwens alle 4 de van te voren uitgekozen sessies ook bezocht. Borrel was natuurlijk netwerkende gezellig. Hebben ook even met Kennisnet gebraind over volgend jaar mbt bloggen en de #edux2008 tag. Bij vertrek een leuk gadget…wat kan de eenklik muis nog meer als de site stilstaat? (een bolletjemuis die als je erop klikt naar de Eduexchange site gaat)

Blogged with the Flock Browser