Educatief auteur, nog een pet

Door de vele petten die ik op heb vergeet ik steeds te vermelden dat ik schrijven zo leuk vind, dat ik ook ‘educatief auteur’ ben. Nou ja, educatief auteur…..ik ontwikkel al een paar jaar lesmateriaal voor een uitgever Van BuurtEdu.

Vooral omdat ik denk dat ik nogal wat weet over AVG in onderwijs, Mediawijsheid en Digitale vaardigheden, vind ik het leuk om daar ook lesmateriaal voor de ontwerpen.

Onzichtbaar
Het lastige van auteur voor een uitgever zijn is dat je er eigenlijk zelden voor geroemd wordt en dat jouw naam ook eigenlijk nergens voorkomt. Maar met toestemming van de baas, mag ik er toch even wat meer over vertellen.

Keuzedelen
In het mbo bestaan er sinds een tijdje zogenaamde keuzedelen. Persoonlijk vind ik het bezigheidstherapie voor bol studenten want er moet een aantal lesuren in de opleiding gegeven worden, dat terzijde.
Maar goed, die keuzedelen (er zijn er inmiddels echt onnoemelijk veel) daar schrijf ik lesmateriaal voor.

Mediawijs Solliciteren. (entree)
Ik heb ooit een subsidie gekregen om het keuzedeel solliciteren voor de entree opleidingen, om te zetten in Mediawijs Solliciteren. Deze staat gratis en voor niets beschikbaar in Wikiwijs, maar ook op een eigen website.

Digitale vaardigheden basis en gevorderd (niveau 3 en 4)
Omdat ik nog steeds vind dat digitale geletterdheid (waar mediawijsheid een onderdeel van is) veel te weinig aandacht krijgt in het mbo, heb ik vervolgens een paar extraatjes toegevoegd aan de keuzedelen digitale vaardigheden basis en digitale vaardigheden gevorderd.
Standaard zijn die keuzedelen een verbouwing van het vroegere ECDL met office pakketten. Een wat kleiner onderdeel gaat over sociale media, veiligheid, privacy en informatievaardigheden. Wat mij betreft is dat echt te weinig, dus heb ik gewoon een paar extraatjes ontwikkeld en daarbij een aantal projecten toegevoegd aan de leerlijnen die er al waren.
Het onderdeel mediawijsheid is opgesteld op grond van het competentiemodel dat mediawijzer.net ontwikkelde. Helaas zijn ook zij vergeten dat er een onderscheid is tussen vo en mbo, want van die laatste is er niet echt een omschrijving.

Vooral de projecten werden in het begin niet echt favoriet bij scholen, omdat ze aan het werk moesten in plaats van door een online omgeving doorklikken. Ook de docenten moeten aan het werk, want docentenhandleidingen zijn wat mij betreft in het kader van practice what you preach uit den boze. Docenten zouden zelf de lesstof kunnen doorlopen en er ook iets van kunnen leren, maar dat blijft lastig.

In eerste instantie ben ik ook parallel gaan ontwikkelen en had voor de docenten een omgeving ingericht waar wel extra uitleg en didactische suggesties (werkvormen) bij de materialen ontwikkeld werd. Helaas was er te weinig behoefte aan en ben ik daarmee gestopt (maar wie weet???).

Omdat er eigenlijk ook in het vmbo behoefte was aan mediawijsheid en informatievaardigheden, zijn de materialen ook voor de bovenbouw vmbo herschreven.

De mediawijze zorg en welzijnsprofessional.
Het practoraat mediawijsheid heeft echt heel hard gewerkt aan een generiek deel mediawijsheid, maar dat is blijkbaar te overlappend met het verplichte onderdeel loopbaan en burgerschap. (Waar bij mijn weten niet specifiek digitaal geletterdheid als kerntaak is opgenomen, maar corrigeer me als ik ernaast zit)
Er is dus een nieuw keuzedeel geschreven specifiek voor zorg en welzijn.
Aan het lesmateriaal daarvan heb ik dus gisteren de laatste hand gelegd. Die 240 uur studiebelasting die er aan vast zit, is met een beetje extra inspanning van docenten echt heel erg leuk te maken.

Ik twitterde al over een ei dat gelegd was, want het is een heel uitgebreid lesprogramma geworden, waarin ik hoop dat studenten ook echt uitgedaagd worden om te onderzoeken (informatievaardigheden), kennis op te doen van privacy en veiligheid en met name over de avg.
natuurlijk is er ook ruimte voor de leuke dingen (fake nieuws en eHealth en spelendermediawijs).
Nou zien of het allemaal niet voor niets geweest is en scholen en docententeams ook echt het nut en de noodzaak gaan inzien van dit keuzedeel.
Nog niet up to date qua de gisteren ingeleverde inhoud en structuur, maar als je interesse hebt kijk even hier.

Waarom ik het ontwikkelen en schrijven zo leuk vind?
Nog even een kleine verantwoording achteraf. Het ontwikkelen van lesmateriaal vanuit het niets is best ingewikkeld. Ik gebruik de jarenlange kennis en ervaring van elearning ontwikkeling en de kennis uit de master leren en innoveren (met name onderwijsontwerp en leerpsychologie) om te schrijven.
Het hebben van een weblog sinds 2007 is echt een luxe als het gaat om vlot en leesbaar schrijven. Daarom blijf ik roepen dat je zoveel leert van bloggen!

Mijn hart ligt bij het mbo dus is het ontwikkelen voor die doelgroep het leukste. Ik ben blij met het boek wijze lessen als leidraad, want bij het ontwerpen (ondanks het feit dat ik de lessen niet zelf geef) keek ik regelmatig even naar de bouwstenen.

Hup aan het werk met een volgend project: slimmer en efficiënter samenwerken en plannen en organiseren van projecten. We zien later wel bij welk keuzedeel dat ertussen gepropt kan worden.