Edcamp…sloeg de tent op in Zoetermeer

Gisteren (7-2-2015) vond de tweede EdcampNL plaats in Zoetermeer. Het Oranje Nassau Clauscollege was zo vriendelijk de locatie gratis beschikbaar te stellen maar had ook de eigen leerlingen aan het werk gezet.  De koffie (verzorgd door leerlingen die “maatschappelijk” stage liepen) ging vergezeld van eigen gebakken cakes. TOP!!

De Edcamp principes nog even op een rijtje:

  • Niks moet, alles mag
  • Iedereen is lekker belangrijk, dus er zijn geen Keynotes of andere ingevlogen goeroes.
  • Unconference, dus het programma ontstaat op de dag zelf.
  • Mag niet te veel kosten dus locatie en koffie en thee is (liefst) gratis, verder is het BYOS (Bring your own spullen)

Zo’n 100 mensen vanuit het hele land….zelfs vanaf Texel waren vanaf 9.30 uur paraat. Ze waren afkomstig uit alle schoolsoorten en verschillende vormen van professie. Zij wisselden uit…deelden ervaringen, durfden te vragen en te geven.

Mijn dag….

De eerste sessie was bestemd voor educanon en edpuzzle ervaringen. Het leuke van deze sessie was dat er een aantal MBO docenten aangeschoven was. Dat maakt me blij, dat ook MBO aansloot. Over het algemeen zijn zij minder massaal vertegenwoordigd op zulke bijeenkomsten. Omdat de deelnemers aan deze sessie allemaal wel iets met ict en onderwijs hebben, kwamen er ook een aantal voorbeelden van anderen en suggesties naar voren. Weet ik niet wordt direct beantwoord met, maar ik wel …of ik zoek het even op. Daar waar je in formele conferenties vaak merkt dat niet alle vraagstellers dat doen om informatie te krijgen maar om zichzelf te profileren….is dat bij een edcamp niet zo. Het samen delen en oplossen van vraagstukken is waardevoller dan het zenden van kennis.

Op Twitter ontstond vrijdag avond het idee om samen met Ilse Meelberghs een sessie over informeel leren omdat je blogt. Informeel leren door te bloggen had ik al eens beschreven en ik ben nu druk bezig met mijn laatste thema in de master, waarin ik ook informeel leren als leer potentieel zie in de ecologie van innoveren.
Met zo’n 12 mensen gingen Ilse en ik in gesprek over onze eigen ervaringen als blogger. Vooral de eerste keer op “publish”drukken hebben wij beiden ervaren als heel spannend en ook de blogposts waarin we beiden soms wat confronterend naar anderen of de organisatie toe zijn kwamen ter sprake. Maar ook, hoe hou je er ritme en regelmaat in, hoe volg je andere weblogs (feedly.com is nog steeds niet heel breed bekend) en hoe pak je het technisch aan (nou gewoon door op 20 maart naar den Bosch te komen).

Rob van Bakel en Mieke Haverkort  en ikzelf volgen alle drie de master leren en innoveren, we hebben er dus een meetup MLI bijgezet. Daarin hebben we uitgewisseld wat voor ons de opbrengsten en waarde van de studie is, maar ook de kritische noten gekraakt over de manier waarop we beoordeeld worden en de studiepunten race. Dat laatste maakt voor ons allen het soms frustrerend omdat je eigenlijk niet het gevoel hebt het geleerde te kunnen weergeven en dat beklijven van kennis niet echt kan plaatsvinden. We waren het er in elk geval over eens dat de studie zwaar is en belastend voor “het echte”leven.
Misschien hebben we er weer twee over de streep getrokken of afgeschrikt. Wat ons wel verbaasde is dat er “maar” 3 studenten MLI aanwezig waren….hadden er echt meer moeten zijn!!

Omdat ik de combi informeel leren en het spelen van een spel hoog op mijn onderzoeklijstje heb staan en omdat ik tijdens een studiedag vorige week een bordspel met QR codes wilde laten maken, hebben we de derde sessie met elkaar gesproken over de waarde van een spel in je lessen. Daarbij met je niet denken aan dure online games maar aan kleine spellen die je zelf of nog leuker, je leerlingen laat maken. Jeroen Kraan vertelde dat zijn leerlingen gewoon de opdracht hebben een spel te maken van een bepaald onderdeel van hun lessen.
Erg leuk was dat na mijn suggestie om eens een memoryspel te maken met matchthememory er ’s avond gelijk een tweet voorbij kwam met de link naar een nieuw spel, dieren in het Frans.
door @maartjevhoutert

Ja….maar de waarde van de Edcamp zit ’em in de ontmoetingen, ik heb er weer zulke waardevolle nieuwe contacten opgedaan en oude contacten ververst.
De volgende edcamp is op Texel werd gisteren besloten….mij best.

Natuurlijk dank voor de organisatie en de gastvrijheid…maar nog meer dank aan onszelf…kwetsbaar opstellen en toegeven dat je het soms ook niet weet is niet heel erg van alle (onderwijs) dag.

Ook voor onderwijstoeristen was er een plek….Erwin Klaasse maakte een prachtige nieuwe profielfoto van mijn hoofd en nog mooier is zijn beeldverslag van de dag zelf…hier zeggen beelden meer dan woorden….en omdat Roeline Jochemsen en ik Erwin wel een prachtige toerist vinden….lekker even een foto van hem in de blogpost.

erwin