EdCampOpAfstand

Vanavond hing ik met een aantal mensen in een Webex meeting (gratis nu vanwege COVID-19) om een online EdCamp bij te wonen.
Heel toevallig kwam ik de oproep gisteren tegen bij Rhea Flohr die het samen met Fons van den Berg en Suzanne Lustenhouwer organiseerde.

Na een wat onwennig heen en weer klikken (van iPad naar Chromebook omdat ik de link niet netjes opgeslagen had) schoof ik even binnen bij Suzanne die tools liet zien om online te kunnen samenwerken. Meer uit nieuwsgierigheid vertrok ik uit die sessie (sorry Suzanne) en ging de docentenkamer in.

Een echte kamer want het draaide uit op gewoon kletsen.
Ervaringen uitwisselen, zwaaien en uitleg over webex en de mogelijkheden.
De meeste mensen waren ofwel bekenden vanaf Twitter ofwel gewoon omdat we elkaar al erg lang kennen vanuit andere netwerken.
Ik denk dat we daar direct een van de pijnpunten te pakken hebben als het gaat om uitwisseling en kennisdeling over de huidige ontwikkelingen.
Ik grapte iets over ouwe jongens krentenbrood.

Hoe bereiken we de worstelende harde werkers die voorheen niet heel veel technologie inzetten in de lessen? Wat hebben zij NU nodig om door de bomen het bos wel weer te zien?

Na de pauze (slim!) zijn we aan de slag gegaan met stellingen die Rhea ons voorlegde.
De afbeelding is haar tweede slide, want er is in de afgelopen weken echt wel heel erg veel veranderd.

Daar werd de chat fanatiek gebruikt, Die stond vol met links, tips, vragen, antwoorden en ervaringen.
Over een ding zijn we het eens…de wereld is veranderd en het risico om leerlingen uit het oog te verliezen is groot. Zij verdienen extra energie en tijd, die is er alleen effe niet.
Mij valt trouwens op, dat leraren niet mopperen over werkdruk …terwijl die echt veel zwaarder is geworden. Loslaten is echt heel moeilijk.

Mijn tip aan onderwijsteams
Maak afspraken over welke communicatiekanalen jullie met elkaar gebruiken, ga dus niet een mail sturen en een appje erachteraan dat je een mail gestuurd hebt. Maak gewoon 5 do’s en 5 dont’s. Met je leerlingen maak je wel zulke afspraken toch?

Laat soms gewoon de boel de boel en zoals Rhea aangaf: ken je beperkingen maar trek ook een lijn. Het is soms goed genoeg!

Het was een mooie oefening om eens te proberen samen. Zeker voor herhaling vatbaar.

TIP voor de organisatie
Sessies zien als snackje rondom 1 stelling/vraag of 1 tool.
Plak een QR Code op de  programmasite naar de rooms, zodat je zonder mail en copy paste ook kun starten met je telefoon of iPad/Tablet.
(maar dat kan ook gewoon mijn onhandigheid geweest zijn)

Dank voor de hosting, doen we nog eens!