#EdCamp de vijfde editie!

De 5e EdCampNL werd gehouden in Meppel. Omdat wij sinds juni in Drenthe wonen, vonden we het wel eens tijd om het Noorden aan bod te laten komen.
Vorige week was ik al op Stadskwartier (de gastschool) om even door te nemen wat we niet zouden regelen. DANK trouwens voor de gastvrijheid!!

Koffie, Thee en de locatie waren het enige dat @MeesterJorrit en @DHBoer hoefden te regelen, de rest was ons eigen pakkie an.

Na wat geleur en geroep hadden we 33 aanmeldingen, waarvan er vooraf 4 deelneemrs zich wegens ziek, zeer en andere bezigheden afgemeld hadden.
We rekenden dus op 30 deelnemers.
We waren met 18 deelnemers.
Laat ik het er maar op houden dat de afwezigen iets gemist hebben en er later ‘echt ’iets van vind.

Zoals gewoonlijk stond het programma niet vast en werden er spontaan workshops toegevoegd aan de rondes.
Ook hebben we weer even het principe van Open Space uitgelegd. Je mag best weg bij een sessie en ook ergens anders aansluiten. Het aantal deelnemers is niet van belang en stoppen mag altijd.

De eerste ronde sloot ik aan op de techniekzolder, omdat ik de robot van Nienke wel wilde zien werken. Ze heeft een bouwpakket van een robot verrijkt met microbitjes zodat de robot ook gestuurd kan worden. Ook heeft ze ons laten zien hoe je een leuk moederdagcadeautje maakt zonder veel ingewikkelde las-, lijm- en soldeer dingen. Makers zijn delers dus op haar website kun je het stappenplan van de ebloemen vinden. Leuk trouwens dat er ook bij staat wat er mis gegaan kan zijn als het ledje niet brandt.

Op de techniekzolder is trouwens de hele dag wel beweging geweest, want ‘s middags gingen enkele heren de catapultuitdaging aan. Gebruik de muizenval om een kurk zo ver mogelijk weg te schieten. Hier vind je de uitdaging en nog meer maak/techniek opdrachten van Meester Jorrit

Herman van Schie was niet weg te slaan van de zolder (hebberige blik in de bakken van Nienke) maar gaf zelf een sessie over de Microbit (ook hij deelt graag :-)) 

De tweede ronde heb ik zelf een workshop gegeven over werkdruk, het wat en hoe over Stichting LeerKRACHT en het Kanbanbord. Maar we hebben vooral gepraat over hoe je elkaar feedback geeft, hoe je afspraken maakt als team en hoe je aan de slag gaan met thema’s (aan de hand van de Impact matrix).
Blogposts over werkdruk en welke kleine stappen je kunt zetten om daar eerst eens bij stil te staan verschenen de afgelopen drie weken bij De Stichting LeerKRACHT op de website.

Gisteravond hebben Paul en ik druk gewerkt aan een EdCamp Badge de omgeving en het visuele ontwerp. De uitgelichte afbeelding is ‘slechts’ een plaatje, GEEN badge.

Hij deed zelf op DidactICT verslag.

Tijdens de geanimeerde lunch bleef iedereen eigenlijk met elkaar aan het uitwisselen.
Ik speelde een spel met de microbit. De oude notebooks rammelden omdat Willem Karssenberg aan de slag gegaan was met omzetten van een oude laptop naar een Chromebook (ook hij is de ultieme deler dus hier staat de beschrijving hoe je dat aanpakt) 

Na de lunch besloten we nog een ronde workshops te doen en daarna allemaal naar de zolder te verhuizen.
De workshop van Albert Lubberink was voor mij een eyeopener. Hij liet ons zien wat hij gemaakt heeft in H5P (de opvolger van hotpotatoes)
De kracht van deze programmeertaal??? is dat er ook plugins voor WordPress van zijn.
Je kunt hiermee hele lessen ontwerpen maar ook toetsen (op verschillende manieren) en deze via een insluitcode opnemen in je leeromgeving (maar wie heeft die nu nog nodig, dacht ik?)
Mooi en zeker de moeite waard om beter te bekijken.

Nog even op zolder om de challenge van de katapult te bekijken en nog wat door te kletsen en daarna toch rap naar huis. Twee zaterdagen van huis voor #onderwijs is leuk, maar ook moet er nog gepoetst worden.


De volgende EdCamp is (waarschijnlijk) in Waalre….alhoewel Liesbeth Mol en Glenn het er nog niet helemaal over eens zijn.

Docenten (maar ook schoolleiders) een Edcamp is rijker dan een studiedag en levert veel meer op!

 

Eén reactie

  1. Tof verslag, Karin!
    Het was leuk om Edcamp vandaag te hosten. Misschien wat een kleiner clubje, maar hee, dan heb je wel de echte enthousiastelingen!!

Reacties zijn gesloten.