Digitales, what’s in a name?

Langs een grote omweg ontving ik een mailtje van Maureen Birny waarin zij een aanbod doet om bij ons ROC een workshop Digitales maken, te geven. Omdat ik lid ben van het ROCMN netwerk Onderwijs en Media en daar ook een handleiding Digitales maken zag staan vind ik het dus niet prediken voor eigen kerk als ik melding maak van het fenomeen Digitales.

Digitales zoals wij gebruiken zijn digitale (video) verhalen van leerlingen gemaakt door en voor leerlingen.

Het is echter wel  heel ingewikkeld om de eigenaar van het concept Digitales te vinden.
Op educatief niveau zijn er 2 websites (dank je wel Margriet):
Digitales.org en www.kiezenvoorjeleven.nl.

Echter digitales.nl (bewust geen link) geeft ook een hit (commercieel bedrijfje) en als je op internet zoekt (Google internet: 43.800.800 hits en Nederlandse pagina’s: 33.700 hits) vind je ook http://www.verhaalprojecten.nl/ van Rosanne van Klaveren een kunstenares die in 1999 al begon met digitales en daar nu mee verder gaat.

Mijn bescheiden conclusie: digitales is als idee (digitale verhalen met video)toegepast in het onderwijs een goed idee. Jammer alleen dat de naam niet origineel is en het moeilijk zoeken is. Mijn bezwaar blijft ook het gebruik van Engels in teksten en titels, waarom niet digitaalverhaal (47 hits in Google)( met spatie ook dik een miljoen)
(de website digitaalverhaal.nl is van BIC ook commercieel dus).

Omdat ik altijd een plaatje bij een bericht plaats: bij deze digitales (ofwel vingerhoedskruid, zeer giftige plant).
images