Digidingen en meer onzin.

Afgelopen woensdag was ik bij de Onderwijsdagen 2017 in Rotterdam.
Allereerst was ik blij verrast door de inhoud en de kwaliteit van de workshops/lezingen.
Fijne levendige sessies, discussies en prettige vrije presentatoren.
Complimenten dus aan Surf.
Kennisdeling door mbo, hbo en universiteiten en ook de leveranciersmarkt gaven me weer inspiratie.

Wat mij wel verbaast is dat er nu weer (nog) gesproken wordt over delen van lesmateriaal en producten. Open Onderwijs, open standaarden en zelfs de term repository kwam terug.
Terug zeg ik, want bij mijn weten waren we in onderwijs (mbo instellingen) daar in 2007 ook al mee aan de slag.
Ook toen hadden we het over open standaarden en over het delen van bijvoorbeeld kant- en klare Blackboard courses.
Iets met een marktplaats MBO iets met een wikiwijs
Eduexchange 2008,  ga zo maar door.

Ook maak ik me nog steeds zorgen over de ict vaardigheden van docenten.
Dan bedoel ik niet eens het didactisch inzetten van ict in hun onderwijs, maar gewone basisvaardigheden.

Het is prachtig om te zien dat de universiteit van Utrecht summer en winter courses van twee dagdelen organiseert voor docenten….maar anno 2017 vind ik dat zorgwekkend.
Ook uit een gesprek afgelopen week bij een school blijkt dat basis ict vaardigheden van docenten weinig aandacht krijgen.
We accepteren het argument werkdruk om niet structureel die ict basisvaardigheden op de agenda te zetten.

Ik zag deze week een deelnemer aan een sessie die niet in staat was een device op het wifi netwerk aan te melden en de adresbalk in Google te gebruiken om een url in te tikken.
Iemand kreeg Siri op een telefoon niet uitgezet.
Het is voor sommige docenten nog steeds lastig om meerdere Bijlagen in de mail meesturen, (zip wat is dat?), of om een gedownload bestand vinden.

LinkedIn is er ook zo een…

Onze studenten hebben niks te halen/vinden op LinkedIN. Sommige docenten denken zo voor hun studenten (laat ze dat zelf bepalen) maar eerder vanuit onkunde en angst.
Veel docenten hebben weinig ervaring met online platforms.

Zij hebben zelf geen actief LinkedIN account. Dat mag natuurlijk…we leven in een vrij land. Maar wanneer zij dat doen met het argument ‘ik zoek geen werk’ doen zij hun studenten tekort. Het maakt dat, de waarde die zij als docent niet zien ook zo overgedragen wordt op studenten.
Practice what you preach, leidt dan tot een CV in Word en een motivatiebrief die geprint en opgestuurd wordt per post.
Mij lijkt dat je anno 2017 studenten begeleidt naar een baan en dan zul je echt meer aandacht aan de online wereld moeten besteden.

Wanneer we, met name bij de niveau 1 en 2 studenten in het mbo, geen enkele aandacht aan sociale media en online profileren besteden, laten wij als onderwijs een digitale kloof ontstaan.

Dit komt mede omdat er geen weinig eisen gesteld worden aan de ict basisvaardigheden van docenten en zij dus graag de online wereld laten voor wat het is.

Heeft iemand ooit aan een manager of een directeur van een mbo instelling gevraagd hoe het met zijn of haar ict vaardigheden is en of dat een probleem is? Zolang niemand er last van heeft……zal er geen urgentiegevoel ontstaan.
Wie weet zit ik in 2027 bij de onderwijsdagen nog steeds te kijken naar presentaties over professionaliseringstrajecten ict vaardigheden.


Ach, aan de andere kant, dan houd ik ook nog jaren leuke kansen op opdrachten en wordt de leerlijnict een daverend succes 🙂