deonderwijsagenda…iets anders dan De onderwijs agenda

Op de Vives site werd ik attent gemaakt op het initiatief van Thieme, Kennisnet en de Volkskrant om de grootste problemen in het Nederlands onderwijs in kaart te brengen. Tot 10 december kun je op de nieuwe site je stem uitbrengen op al verschillende geplaatste problemen. Heb je nog een probleem in te brengen kan dat ook. Een panel van wijzen kiest uit alle problemen 6 thema’s waar in 2010 dieper op in gegaan wordt met een discussie internet en een debatreeks.
Typisch trouwens dat in de titel van de site vraagstukken staat en in de inhoud er over problemen gesproken wordt.
Persoonlijk vind ik de problemen die er opgesomt staan, negatief gesteld en open deuren van hier tot Tokio…..de grote klassen, te veel rompslomp, afschuiven opvoedingstaken op scholen.
Als je uitgaat van de negatieve benadering werk je volgens mij alleen naar een bevestiging van de negatieve stellingen en niet naar de oplossing van de problemen. Wat de bedoeling is van deze agenda is me dus niet duidelijk, wil je problemen op de agenda zetten? Moet je niet zeggen…wat hebben we nodig om Nederlands onderwijs kwalitatief te verbeteren en innovatie te stimuleren?
Daarnaast…het panel van wijzen….hoe kan een panellid als Leonard Geluk, net begonnen bij het ROC Midden Nederland die negatieve stellingen openbaar beamen terwijl hij bij zijn nieuwe school geconfronteerd is met de puinhoop van zijn voorganger en nog vol in een volgende reorganisatiefase zit, waar weer 130 FTE van de loonlijst moet verdwijnen? Wat mij betreft heeft hij heel andere problemen. Het kan natuurlijk zijn dat er ook hier vanuit het verleden in plaats vanuit de toekomst geredeneerd wordt.
Kijk ook eens naar de reacties, waarvan ik vind dat anonieme reacties per definitie verwijderd moeten worden. De reacties bevestigen mijn opmerking over negatieve stellingen…er staan er wel een paar heel goede doordachte tussen (bijvoorbeeld dat het Panel van Wijzen precies 1 docent bevat), maar de rest huilt met de wolven mee . Dit is natuurlijk koren op de BON molen en Aleid kan er in de Volkskrant weer een paar mooie stukjes over schrijven.
Laatste zeikding: kies nou eens een goede naam voor een site: de onderwijsagenda bestaat al en laat alle leuke activiteiten in onderwijs zien..tip: de domeinnaam www.onderwijsproblemen is nog vrij…dekt de lading ook meer.

2 reacties

  1. helemaal mee eens! Maar wat gaan we dan doen?
    Ons afzijdig houden? Of gaan we het debat aan? Ik heb voor het laatste een sterke voorkeur. Laat horen dat we naar de toekomst gericht moeten debatteren.
    Misschien iets om met enkele ‘Education Futures’ deelnemers op te pakken?

  2. Hoi Karin, lekker herkenbaar. Kon ze in eerste instantie niet vinden. Overigens, niet meer dan een enquĂȘte van de Volkskrant om te komen tot…. Ben toch wel benieuwd hoe het MBO daar straks uitkomt en wie weet levert het een paar goede gesprekken op. Overigens stelling 1 schoot al meteen verkeerd…..

Reacties zijn gesloten.