De 9e#50Books vraag laat ik schieten, ik heb er geen antwoord op.
Wel iets anders waar ik verdrietig van word!
Gisteravond zag ik bij de NOS het bericht dat ruim 30.000 ouderen bestolen worden door hun familie of anderen die de geldzaken voor hen regelen.
Ik word daar boos en verdrietig van!
Mijn moeder is 86 en heeft (bewust) de digitalisering van de maatschappij niet omarmt. Ze heeft geen internet en een mobiele telefoon die meestal in haar tas niks ligt te doen.
Dat betekent dat bankzaken en andere informatiestromen die via internet lopen, aan haar voorbij gaan.
Ze leest 1 krant en kijkt het journaal om zes en acht uur.
Meer informatie krijgt ze eigenlijk niet binnen.
Omdat zij op Texel woont (en daar echt nog veel ouderen internetloos zijn) zal het met de bank zo’n vaart niet lopen.
Wat ik zelf wel vervelend vind is de eenzijdige informatie die op dit moment bij haar binnenkomt aangaande de maatschappij en de politiek.
Een voorbeeld.
Naar aanleiding van het nieuwsbericht over die 30000 ouderen die bestolen worden, verwijst de journaal lezeres direct naar de NOS app. Tsja…die heeft mijn moeder niet.
Vervolgens gaat het nieuws door over de verkiezingen en de peilingen. Ook daar wordt verwezen naar de blog of website van de NOS. Ook daar komt ze niet.
De krant die mijn moeder leest, is niet mijn krant, deze geeft wat mij betreft een te eenzijdige berichtgeving over de ontwikkelingen.
Doordat zij enkel die krant leest is de keuzeweg die zij bewandelt voor ze naar de stembus gaat, eigenlijk best zorgwekkend te noemen.
Informatiebubbel
Wij hebben het online over een internet bubble en fake nieuws. Zij zit in een Televaag bubbel en maakt op grond daarvan keuzes. Natuurlijk praat ik met haar over de mijns inziens wat beperkte blik op de ontwikkelingen in de politiek. Maar mijn steekhoudende argumenten zijn ook gekleurd en helemaal niet van belang, ik probeer alleen soms het nieuws te duiden.
Bij het hanteren van het rode potlood is het helemaal aan haar welk rondje ze rood kleurt.
Natuurlijk heeft ze in al haar levensjaren evenveel levenswijsheid opgedaan, daar gaat het niet over. Het gaat over de snelle maatschappelijke veranderingen die soms moeilijk te volgen zijn. Het gaat over de manier waarop er verslag gedaan wordt.
Wij zouden dus niet alleen de banken moeten dwingen om een oplossing te bedenken voor de vuile dieven die stelen van hun ouders, grootouders of zorgvragers.
Wij moeten ook de kranten en de NOS vaker dwingen onafhankelijk en zonder waardeoordeel journalistiek te bedrijven, want eigenlijk is dat ook diefstal. Diefstal van neutrale informatie!
Ben ik de enige die er zo over denkt?