#crosspost: Serious Gaming, digitaal of analoog?

Nou ben ik natuurlijk geen goed voorbeeld van een gemiddelde werknemer, maar toch.
Een tijdje geleden werd er aan het begin van een bijeenkomst aangekondigd dat we een “game” gingen spelen, dus met mijn notebook onder de arm stapte ik binnen. Vervolgens werd er een prima rollenspel gespeeld, echter met kaartjes en opdrachten. Ikzelf dacht dus toen meer, oh dit is Monopoly voor gevorderden.
Nu vroeg ik weer informatie aan over een “serious game” en kreeg een mooi verhaal terug, met de melding dat er in een dagdeel een “serious Game” gespeeld zou kunnen worden.
Op mijn vraag is dit een online game, moet ik nog antwoord krijgen (maar vrees dat het weer een kaartjes uitdeel bijeenkomst is).
In de wikipedia wordt uitgelegd dat een serious game, niet zomaar een gezelschapsspel  is, en analoog kan zijn:

Een serious game is een spel met een ander primair doel dan puur vermaak. Het voornaamste doel is dan bijvoorbeeld communiceren, werven of selecteren, onderwijzen of het verwerven van inzicht. Een serious game kan gebruik maken van meerdere media: het kan een paperbased bordspel of kaartspel zijn, een gefaciliteerde managementgame of een computergame.

Echter, ik ben een online hippie en ook nog eens onderwijsmens. Als je zoekt op Serious Gaming+Onderwijs zie je een andere beschrijving:

Serious Games zijn computerspellen die ontwikkeld zijn om een probleem aan te pakken of een leereffect te bewerkstelligen met als doel leren of onderzoeken. Serious games bieden meerwaarde doordat het oefenen van bepaalde vaardigheden beter, efficiënter of veiliger gaat dan met de traditionele onderwijsmiddelen. De speler wordt gemotiveerd door het entertainment karakter van een game, elementen van vermaak en competitie in het spel. Ook de actieve rol die de speler heeft wordt als aantrekkelijk ervaren.

Anno 2012 kan ik beter leven met de 2e uitleg omdat het woord COMPUTER er bij staat en zou met minder geen genoegen nemen. Waarom analoog als het digitaal kan.
Deze Babylonische spraakverwarring leert mij echter weer,er niet automatisch van uit te gaan dat als we het over een serious game hebben, dat ook digitaal is.l

Dan nog heel even digitaal doorakkeren.
Wanneer is een game serious…als het heel duur gebouwd en ontwikkeld wordt? Je zou ook kunnen bedenken, waarmee wil ik leerlingen op weg helpen en welke bestaande game kan ik daarbij inzetten.
Annet Smith schrijft in de volgende versie van BoekTweePuntNul over Farmville (maar zou ook Cafeworld of weet ik wat kunnen zijn). Dit zijn gratis spellen die bijvoorbeeld planningsvaardigheden, samenwerking en communicatie kunnen verbeteren.
Ik speel op de iPad heel veel adventure/hidden object spellen (eerst even testen en dan kopen).
Ook dat zijn wat mij betreft serious games…taalvaardigheden (veel spellen zijn in het Engels) oplossend en analytisch vermogen worden aardig getraind. Volgens mij kun je die spellen zelfs gebruiken als voorbereiding op een assessment…heb je rotpaspuzzeltjes wel eens gedaan?

Kortom…ik moet een vraag direct beter stellen en er niet automatisch vanuit gaan dat we hetzelfde bedoelen.

Test: onderstaande afbeelding…gaat dit over analoog of digitaal?