Creative Commons en Open Attribute, kom op scholen


Tijdens mijn inspiratiepraatje Mediawijsheid vorige week,  zag ik enkele docenten licht verschieten bij het onderwerp auteursrecht en eigendom.
Blijkt natuurlijk dat zij vaak lezen ALLES uit deze uitgave mag worden gekopieerd, hergebruikt en overgeschreven, zonder bronvermelding.
Ik legde het hen nogmaals uit en het zal dus voor velen een nieuwe verrassing zijn: als je fulltime in dienst bent bij een onderwijsorganisatie en je hebt “ontwikkeltijd/lesbrievenschrijftijd” in je weekjaartaak staan…is alles wat je maakt in de baas zijn tijd, van de baas. (kort door de bocht).
Waarom zijn er zo weinig onderwijsorganisaties die gewoon zeggen, alles wat wij met elkaar maken, delen wij met elkaar en de wereld en alles wordt alleen maar beter doordat we er samen aan werken?
Veel docenten (kijk maar naar dingen als wikiwijs) zitten op hun lesmateriaal en blijven er (inclusief onwaarheden, taalfouten en achterhaalde theorietjes) op zitten.
Afijn….naast Creative Commons heb ik vorige week Open Attribute als plugin in mijn Firefox browser opgenomen, nu kan ik als ik op een website kom ook zien of er op die site een creative commons licentie van toepassing is en welke licentie. Ook kan ik makkelijk en snel (zonder mijn eeuwige tiepvauten) de naam van de eigenaar kopieren. Zouden meer mensen moeten doen đŸ™‚

2 reacties

Reacties zijn gesloten.