Competentcity 2008

competentcity

Voor mij de eerste keer competentcity in Nijkerk vandaag (dus alleen de eerste gemist). Eerst werden we in de mist mooi met TomTom de verkeerde kant opgestuurd, midden op een weg naar Putten (ipv Nijkerk) werd door Tommie geroepen dat de bestemming bereikt was, helaas links water, rechts weiland. Tommie is dus niet echt onfeilbaar.
Na even zoeken (gewoon omkeren dus) bleek de rest goed geregeld qua parkeergelegenheid en ook goed geregeld met de vooraf gestuurde badges (ja en wie ze thuis liet liggen had vette pech).
Had me zoals gewoonlijk 🙂 voorbereid en in de Academy 4 workshops geprikt, ook alternatieven bij een volle zaal en uitloop naar de beurs ingecalculeerd.
Eerste negatieve opmerking, maar ja daar ben ik van: waarom is er op zulke locaties zo’n dramatische internetverbinding? Geen draadloos en in de meeste presentaties geen internet mogelijk of erger nog, niet nodig.
In het kort mijn activiteiten.
VTL (kenniscentrum Transport en Logistiek) heeft voor leerlingen 2 VMBO een ideeenbox PSO ontwikkeld. Leerlingen kunnen zich met een lesbrieven doos orienteren op een baan in transport en logistiek. Daarbij biedt VTL ook mogelijkheden tot bedrijfsbezoeken en experts in gastlessen. Ja en nu nog digitaal was mijn eerste indruk. Leerlingen willen beeldmateriaal, filmpjes en games om meer te zien van beroepen in Transport en Logistiek (ja en dat is dus wel digitaal) Leuk van de gele hesjes en toch wel een leuke workshop, waar veel uitwisseling plaatsvond.

Stappenplan voor het maken van een taalprofiel. Nu stond ik op het verkeerde been, in het programma op de website stond dat ROC Midden Nederland die presentatie verzorgde, in het uitgereikte programma van vandaag, ROC Tilburg. Het was uiteindelijk een oud collega samen met een collega van het Nova College. Het stappenplan is inmiddels als boekje gepubliceerd en is handig om met teams aan de slag te gaan om taal ook in vakleer te integreren. Vooral het even verdiepen in Raamwerk taal en in het kwalificatiedossier is handig. Het zelf aan de slag gaan met het stappenplan, ontaardde in een goed gesprek met mijn AOC buurman over meten en weten.
Vreemd om een oud collega iets te zien presenteren waar ik in mijn huidige rol niets van af wist kennisdeling zit er nog niet overal in.

De beurs was er een van bijpraten, netwerken en kijken bij alle tools voor CGO die nog volop in ontwikkeling zijn. Soms jeuk van zgn competentiemeters in excel die niets meten maar alleen verzamelingen van opdrachten registreren (what’s new, die bouwen ze bij ons ook).

De derde ronde wilde ik naar een competentievolgsysteem voor VO, MBO en HBO waar Cito zou presenteren, maar Winvision is een instrument en dat heb ik al vaak gezien, doorschuiven dus naar KPC over logistiek. Hoewel mijns inziens er soms wat kort door de bocht geredeneerd werd, toch een handig instrument gevonden in de vorm van een quickscan om te zien of de 5 pijlers van flexibel onderwijs niet scheef staan ten opzichte van elkaar. Een aanrader voor managers en beleidsmedewerkers die met flexibilisering bezig zijn.
Na een 2e rondje beurs, wat bijpraten en veel papier verzamelen zijn we lekker bijtijds naar huis gegaan (dat deden velen voor ons al rond 3 uur, onderwijs mentaliteit of file en mist?). Morgen naar Hilversum om veel van de mensen die ik vandaag gesproken heb weer tegen te komen.

5 reacties

  1. En die oud-collega, werkte die nu bij (ons) ROC Tilburg? Of was onze naamsverandering (ROC Midden-Brabant) gewoon ook bij jullie (ROC Midden-Nederland) doorgevoerd?
    Vertel het anders morgen in Hilversum…

  2. Is er om het even welke informatie over dit onderwerp in andere talen?

Reacties zijn gesloten.