Boegbeelden en maaivelden.


In de zakenwereld zoeken bedrijven naar aansprekende boegbeelden die gratis en voor niets het bedrijf promoten. In het kielzog van het boegbeeld komen de klussen en naamsbekendheid van het bedrijf mee. Daarnaast zoeken innovatieve bedrijven naar innovatoren, voorlopers, trendmatchers….kortom naar mensen die met de kop boven het maaiveld uit steken.
Hoe kan het nou dat de ROC’s en AOC’s….zij die leerlingen opleiden voor onze toekomst, zij die de boegbeelden voort gaan brengen, zo onvoorstelbaar slordig omgaan met hun eigen boegbeelden en innovatieve geesten?
Gooi met een pennenstreek de kennis, ervaring, binding, netwerken, innovatieve activiteiten, goodwill, pr voor het eigen bedrijf….maar gewoon in de groencontainer.
Ja,  er moet gewoon veel te veel bezuinigd worden in het beroepsonderwijs…30+ moet zelf gaan betalen, educatie moet aan de marktwerking geloven (ken je het verhaal van de failliete Utrechtse aanbestedingswinnaar al)….maar de keuzes die bij de reorganisaties gemaakt worden stuiten me tegen de borst.
Onderwijskundige doctoranda, informatiemanagende Prince mannen…die blijven zitten want die hebben er voor doorgeleerd. Maar juist het beroepsonderwijs zou moeten weten dat kennis en ervaring opgedaan wordt door te doen, te experimenteren, kennis te delen en competentieontwikkeling te ondergaan.
Het beroepsonderwijs moet het hebben van de eeuwig enthousiaste trekkers, keynotesprekers, trendmatchers, 7×24 werkenden, hart voor de zaak hebbenden, doeners, netwerkers.
Bij deze krijgt het Drenthe College van mij “het gouden zinkende schip” van oktober omdat ze besloten hebben afscheid te nemen van hun boegbeeld Willem Karssenberg.
Hier kun je lezen hoe Willem er over denkt…en je kunt bij mij een nummertje trekken als je hem wilt hebben…want als er iemand een mooie wereldbaan verdient is hij het wel! Hoop dat we voor het einde van het jaar een lange neus kunnen maken naar zijn baas.

2 reacties

  1. Tja, hier word ik natuurlijk wel even stil van!
    Wat een verhaal…
    Maar het doet me wel goed, vannacht eens goed slapen?

  2. Ook al ben ik zo’n onderwijskundige (overigens niet in dienst van een ROC, dat scheelt), ik ben het helemaal eens met je pleidooi voor het behoud van de boegbeelden (en andere goede krachten) voor het onderwijs! Laten we hopen dat een andere organisatie wel ziet wat een boegbeeld als Willem kan betekenen…

Reacties zijn gesloten.