Mary Sjabbens is een tijd geleden begonnen met het #bloginterview, reden daarvan is dat veel mensen alleen laatste blogposts van bloggers lezen en niet altijd kijken bij de wie ben ik pagina. Voor de vakantie heb ik dus de vragen van haar gekregen en bij deze het interview gepubliceerd.
Wil jij je even voorstellen?
Op mijn weblog is voorstellen natuurlijk een beetje vreemd, maar voor de nieuwe lezers (die van harte welkom zijn).
Leeftijdsloze Karin Winters, werkzaam bij KPN Consulting als onderwijsconsultant ingezet bij verschillende onderwijsorganisaties met verschillende klussen. Op dit moment werk ik bij Summa college en houd me bezig met onderwijs en ICT in de breedste zin van het woord (ELO, digitalisering lesmateriaal, professionalisering). Daarnaast ben ik betrokken bij de adaptatie van Lync bij Nyenrode. Lync is een communicatietool van Microsoft en alleen installeren zonder gedegen adaptatie is zinloos.
Daarnaast help ik mijn collega’s bij KPN Onderwijs hun kennis van onderwijs te vergroten door het verzorgen van een Leergang Onderwijs. Ook probeer ik LinkedIn gebruik en Social Media gebruik te stimuleren bij collega’s. Zou graag meer de luis in de pels van KPN willen zijn, maar heb daar nog net te weinig lef voor.
Oh ja en ik blog niet alleen hier… maar ook op karinwinters.nl en drempelloos.com. Ook ben ik mede initiator van onderwijswijven.nl en edubloggers.nl.
Oh bijna vergeten, ik mocht meeschrijven aan handboektweepuntnul en ben gek op het geven van presentaties over onderwijs en ict maar ook social media.
Ach en ik heb ook gewoon nog een leuk leven woon samen met de liefde van mijn leven. En heb 3 kinderen die ook weer liefdes hebben.
Wat is de reden dat je bent gaan bloggen?
Jaarlijks is er een edubloggersdiner voorafgaand aan de onderwijsdagen. In 2007 wilde ik me aanmelden voor dat diner omdat het me leuk leek, mensen eens in het echt te ontmoeten. Helaas was toen de eis nog wel dat je een weblog moest hebben om mee te mogen eten… daar ben ik toen heel snel mee begonnen. Het mee eten was de eerste keer dus geregeld. Ik vind het edubloggersdiner een van de hoogtepunten in het jaar. Inmiddels heb ik dit al een paar keer mogen organiseren. Dit jaar laat ik de eer aan anderen vanwege mijn werkzaamheden en andere leuke plannen.
Hoe lang blog jij al?
De eerste blogpost (nu nog gepubliceerde dan) is van 18 november 2007. Dit weblog stond op karinblogt.wordpress.com maar ik ben een jaar of 5 geleden overgestapt naar een zelfgehost domein bij Hosting2Go (sluikreclame)
Hoe vaak blog jij?
Dat is een moeilijke vraag, ik heb vorig jaar en begin dit jaar geprobeerd alle dagen te bloggen. Gemiddeld genomen is dat wel gelukt (aantal posts, waaronder gastposts en verslaglegging van conferenties).
Ik mis bloggen als ik het een tijdje laat versloffen maar weet inmiddels dat schrijven om het schrijven geen uitdaging op zich moet zijn en ik lezers daar ook niet blij mee maak.
Dus hoe vaak ik blog? Vaak maar minder dan voorheen en voor mezelf te weinig.
Heb jij vaste tijden waarop jij je blogs schrijft?
Nee, ik ben een opborrel en breien maar mens. De beste posts komen uit de losse pols op het moment dat ze opborrelen. Natuurlijk zijn er wel momenten waar ik er echt voor ga zitten. Zondagmorgen probeer ik in elk geval te gebruiken om te ordenen, weblogs te lezen en mijn eigen weblogs te updaten.
Heb jij altijd een thema of idee waarover je wilt bloggen of komt dat pas als je er voor gaat zitten?
Karinblogt is een thematisch blog, onderwijs en ICT. Daar houd ik me ook strikt aan. Uitzondering is de #TGIF (Thank God It’s Friday) dan mag het overal over gaan. Door dat zelf opgelegde “keurslijf” heb ik 2 jaar geleden besloten om mijn website karinwinters.nl om te zetten in een weblog om daar vrijer te kunnen schrijven over van alles en nog wat, maar ook om mee te kunnen doen met thema’s die anderen aandragen. Bijvoorbeeld #50books, #WOT, #blogkermis en gastblogs. Voor de zomervakantie heb ik meegedaan met #anders kijken, dat kan niet op karinblogt, maar wel op karinwinters.
Het weblog onderwijswijven is op een vrijdagavond ontstaan en die wordt gebruikt door vrouwen uit onderwijs die zelf (nog) geen weblog hebben. Daar wil ik dit jaar wat meer energie in steken en er een soort community laten groeien.
Blog jij over alles?
Zoals gezegd blog ik op meerdere plaatsen, maar ik merk dat toch veel posts naar onderwijs toetrekken. Ik blog zelden over commerciële producten, heel soms mag ik iets testen en schrijf er wat over. Ik probeer “neutraal”te blijven. Natuurlijk zou ik graag 4G van KPN of een andere gadget testen en dan reviewen. Vrees echter dat mijn blog daar te klein voor is en ik dus geen of weinig invloed heb in de blogosphere. Op Twitter heb ik meer invloed denk ik. Ik heb geen reclame op mijn weblog en geef ook echt aan dat het pluggen van een product is.
Dus nee, ik blog niet over alles.
Hoe zou jij jouw blogs omschrijven?
Los uit de pols, down to earth en creatief qua taalgebruik. Barstensvol taal en stijlfouten en een vreselijk slechte interpuntie (noot: dit is vanaf 1 september een groot aandachtspunt voor mij en ga daar echt verbetering in aanbrengen).
Persoonlijk vind ik “columnachtige” blogs heerlijk om te schrijven.
Denk ook dat ik zelf als mens zo ben…. iets met humor, scherpe kritische ondertoon en aan de kaak stellen van organisaties of ontwikkelingen waarvan ik iets vind.
In hoeverre en waarom houd jij rekening met jouw lezers, of doe je dat helemaal niet?
Soms houd ik rekening met mijn lezers, maar ik schrijf niet VOOR de lezers. Een blog is van mezelf en take it or leave it. Veel blogposts zijn dus reflectief. Daarnaast zou ik als ik rekening zou houden met lezers mezelf tekort doen. Ik denk dat het spontane eigen stijl schrijvend er af zou gaan. Principieel schrijf ik niet over personen met naam en toenaam, alhoewel ik soms wat uitglijders maak…dan zit iets me heel hoog en sorry, dan hebben ze er ook om gevraagd.
Zijn er onderwerpen waarover je wilt schrijven maar het nog niet durft/wil/kan?
Ik zou heel graag meer columns willen schrijven. Ook zou ik graag kritisch willen kijken en schrijven over bijvoorbeeld mijn eigen organisatie (dat durf ik zelfs amper op ons interne platform).
Daarnaast meer doordachte en inhoudelijk steekhoudender schrijven. Mijn keukentafellief doet soms een week over een blogpost voor deze gepubliceerd wordt, dat kan ik niet. Schrijven en publiceren. Ik heb zakelijk gezien nu een aantal blogs geschreven op andere platforms en merk dat het mijn ego wel streelt als ik die voorbij zie komen. Eigenlijk ben ik dus te onzeker om inhoudelijke blogs te schrijven en te bang om op het matje geroepen te worden als ik met een kritische blik naar mijn organisatie zou kijken. Denk dat mijn club er ook nog niet klaar voor is om een echte luis in de pels te hebben.
Hoe belangrijk zijn de statistieken voor jou?
Geheel onbelangrijk! Ik heb een Google Analytics dashboard en stats bij mijn host… maar kijk daar echt zeer zelden naar. Even gecheckt: ruim 10.000 bezoekers op karinblogt afgelopen jaar en ruim 8000 op karinwinters. Mwah onbelangrijk dus 🙂
Op wat voor manier en waar, maak je kenbaar dat je een nieuw blog hebt geschreven?
Vanzelfsprekend op Twitter (niet altijd) en als ik er echt blij mee ben wil ik ook nog wel eens op LinkedIn of Facebook wat roepen. Daarnaast is Willem Karssenberg met verzamelen van edubloggers (mensen die over onderwijs schrijven) gestart en ik ben daarna de website edubloggers.nl gestart. Daar staan alle ons bekende Nederlandstalige Edublogs verzameld. Ik maak met een externe site RSS feeds en deze worden dus op edubloggers gepubliceerd. Daar staat dus dit interview straks ook tussen.
Soms verwijs ik naar een post als ik in een discussie zit. Ik probeer wel voorzichtig te zijn met roepen over de nieuwe post. Merk zelf dat ik me erger aan mensen die 4 keer op een dag roepen dat ze een blogpost geschreven hebben. Dat is ook de reden dat ik NIET geautomatiseerd laat Tweeten.
Ben je tevreden over jouw site?
Voorheen maakte ik elk seizoen een nieuwe banner, ik vind namelijk de look en feel ook erg belangrijk. Nu merk ik dat dat een beetje versloft en dat is jammer. Dus Ja, ik ben tevreden want alles werkt, maar zou wat meer tijd willen nemen om plugins te testen enzo. Bijvoorbeeld die rottige captcha bij reageren. Als ik het niet aanzet staat er in no time vreselijk veel spam, maar blijf het onvriendelijk vinden. Ik gebruik nu Disqus maar merk dat dat de site vertraagd. Genoeg te verbeteren dus.
Wat vind je van de reacties van lezers op jouw blog?
Zoals ook andere bloggers aangeven, wordt er steeds minder gereageerd op de blog zelf, maar meer op Twitter. Ik zit er dus over te denken om de Tweets op te nemen in de reacties, maar weet nog niet goed hoe ik dat moet doen. Ik heb wel naar aanleiding van een heel vervelende aanvaring met een mijnheer (inclusief dreigementen) een disclaimer op de blogs staan, waarin ik mezelf het recht voorbehoud reacties te weigeren. (deze mag trouwens iedereen van mij kopiëren, aanpassen en gebruiken, net als de cookies verklaring die ik samen met Raymond Snijders geschreven heb).
Soms roep ik echt op om te reageren op mijn blogpost en dat lukt met wisselend succes. Het is ook niet makkelijk voor lezers om overal te reageren. Ik ga er wel vanuit dat er op dit bloginterview gereageerd gaat worden.
Misschien rolt er wel een uitnodiging uit om elders een column te mogen schrijven met vaste regelmaat, dat zou ik echt een prachtige uitdaging vinden.