Bitjes en botjes

Waar ik me zorgen over maak zijn  de snelle technologische ontwikkelingen zonder dat wij er zelf keuzes in kunnen maken. De toegankelijkheid van kunstmatige intelligentie, de macht van BigTech- reuzen en onze ‘menselijke’ afhankelijkheid daarvan.
(Terwijl ik dit tik in een Google doc, om er maar overal bij te kunnen).

Menselijk: 1) Humaan 2) Humanitair 3) Kinderlijk 4) Liefderijk 5) Mens zijnde 6) Menslievend 7) Mens-zijnde 8) Natuurlijk 9) Niet barbaars 10) Sociaal 11) Vriendelijk 12) Welwillend 13) Wezenlijk 14) Zacht 15) Zachtzinnig

[bron]

Reuzen
De blogpost stond al in de steigers toen ik gisteren op RTLZ in een documentaire over Big Tech rolde.
Dit keer was het Amazon dat in de schijnwerpers stond.
Het begon heel sympathiek met  een soort familiebedrijf, samen de schouders eronder om de boel draaiend te houden. We werden meegenomen in de ontwikkelingen door de jaren heen, van online boekhandel tot grote machtige techreus. Besos wil inmiddels het heelal veroveren want de wereld is te klein.
Google, Apple, Microsoft, Amazon, ga zo maar door, zijn onlosmakelijk met ons verbonden.
Ik mis eigenlijk nog steeds een Europese techreus, maar dat terzijde.

Al die grote reuzen zijn ooit gestart door een mens met een idee en een plan. Inmiddels zijn dat de rijksten der aarde, waarbij ik me afvraag in hoeverre ze nog iets met ‘menselijke maat’ te maken hebben.

Alles, maar dan ook alles is aan elkaar geknoopt. De menselijke tussenkomst bestaat er volgens mij alleen nog maar uit, dat je  ergens een stekker in moet steken.

AI (kunstmatige intelligentie)
Niet de ontwikkeling an sich, AI bestaat al een tijdje. We kunnen allemaal redelijk eenvoudig aan de slag met AI en dat baart me zorgen. Hoe herkennen we straks een ‘echt mens’? En hoe zorgen we ervoor dat alleen ‘het goede’ van AI gebruikt wordt in plaats van het slechte? Stemmen worden misbruikt om nieuwe muziek te maken (redelijk onschuldig) of om mensen op te lichten, door fake telefoontjes te plegen.
Nu de verkiezingen in Amerika aanstaande zijn, wordt er ook volop fake nieuws geproduceerd door foto’s en filmpjes te maken met AI. Je kunt iedereen laten zeggen wat jij wilt dat ze zeggen en je kunt foto’s zo bewerken dat je niet in de gaten hebt of ze echt of fake zijn.
Bejaarden worden geknuffeld door robots en de ontwikkelingen om met behulp van AI mensen te monitoren gaan razendsnel.

Natuurlijk zijn er prachtige dingen bereikt door technologische ontwikkelingen.
Meten is weten bij ziek en zeer, gezelschap (of aanspraak), alles bij de hand door een druk op de knop, de wereld aan je voeten, altijd de weg vinden, veilig wonen.

Overpeinzingen.
Het is vandaag de dag nog veel belangrijker om mensen ‘aangehaakt’ te houden. Organisaties die techniek de wereld inschieten zouden anno nu na moeten denken of ‘wij mensen’ daarop zitten te wachten. Vooral ouderen, anderstaligen en laaggeletterden vinden dit moeilijk en spannend
Bibliotheken houden overal  inloopspreekuren op de digipunten en mensen worden (tijdelijk) geholpen, Het feit dat er ELKE dag inloopspreekuren zijn, betekent dat invoeren van technologie niet altijd heel erg doordacht en gebruiksvriendelijk is.
Ziekenhuis/patiëntenapps zijn volop in uitvoering.
Geen mens komt er meer aan te pas, je checkt in bij een paal en ziet in de app de uitslagen van onderzoeken, voordat je er een gesprek over gehad hebt (wij zijn erg goed in zelf interpreteren van die uitslagen)
Over banken heb ik het al veel vaker gehad en over die digiD app en inloggen met DigiD ook.

Meer aandacht voor informatievaardigheden is een ander ‘ding’.
Vanwege de toegankelijkheid van AI worden we regelmatig op het verkeerde been gezet (bedoeld of onbedoeld). Omdat niet iedereen even goed geïnformeerd is en niet getraind is in kritische vragen stellen bij het zien van informatie, groeit de desinformatie door. Complotdenkers en Influencers krijgen meer ruimte om hun bullshit de wereld in te slingeren.

Nachtmerrie
Ooit las ik een boek waarin door een hack van insuline implantaten alle mensen die zo’n implantaat hadden ineens een overdosis insuline toegediend kregen. Technisch vernuft, maar zulke beelden flitsen soms in mijn brein voorbij. Hoe slecht geschreven het boek ook is, The Circle van Dave Eggers is helemaal niet zo ver van ons bed meer

Vanuit de politiek hoeven we voorlopig niets te verwachten, die zijn te druk met zichzelf en onmenselijke oplossingen en neuzelen over 130 km op de snelweg.
We hebben echt nergens stevige afspraken gemaakt over wat en hoe als het gaat om de invoering van technologie en AI toepassingen.
Wat als er echte engerds aan het stuur komen te zitten?

Laten we kritisch blijven en vragen blijven stellen, laten we anderen helpen in plaats van op te lichten en laten we soms ook gewoon eens NEE zeggen tegen iets waar we zelf niet om gevraagd hebben.
Niet dat ik terug wil naar het pre-internet tijdperk en de steentijd, maar de ‘menselijke maat’ mag wat mij betreft wel wat hoger op de prioriteitenlijst staan.
Oh, en ik heb het eerder gezegd: spreek met vrienden en familie een codewoord af dat gebruikt moet worden bij appjes of telefoontjes die anders zijn dan anders.

Ik ga mijn KarinVan inpakken voor een reisje en hoop dat ik een route app kan vinden die hoogtes van bruggen en viaducten aangeeft, want als mens kan ik hoogtes slecht inschatten.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 reacties

 1. Jaaaa, zie… we hopen en verwachten veel van apps enzo, dat doen zowel goede als ‘slechte’ mensen. Voorwaar als ik roep dat men al die slechte bedoelingen niet had, maar dat ‘people (or nature) will find a way…’

  Dit: “Complotdenkers en Influencers krijgen meer ruimte om hun bullshit de wereld in te slingeren.” baart mij ook heel veel zorgen. Ik kan er boeken vol over schrijven, inmiddels.

  Ik snap iig wat je bedoelt.

 2. Helder en ook zorgelijke blogpost.
  Blijf kritisch en neem een goeie centimeter mee om te checken als je het toch niet vertrouwd.
  Vetrouwen is goed en controle altijd beter.
  Nu en tijdens je KarinVan avontuur.

 3. Mijn grootste probleem met ai is de ethiek. Er zijn verschillende onderwerpen waar ai weigert 1 txt over te leveren. Denk aan porno of politiek. Maar vraag je txt over geweld, dan rollen de pagina’s over je scherm. Ai is 1 Amerikaanse man tussen 35 en 45. Dat is eng!!!

 4. Dit is iets waar ik het veel over heb met mijn kinderen. Hoe je waarheid van desinformatie onderscheidt, en dat niet alles wat kan ook moet kunnen. We vragen ons alleen af hoe je dat denkproces in goede banen kunt leiden.

 5. Stof om over na te denken, ja… Ik denk dat ik redelijk op de hoogte van digitale ontwikkelingen en toch word ik nu en dan ingehaald op de internetsnelweg. Veranderingen die ik niet direct zie, heb ik niet of te laat in de gaten. En ik denk dat er velen met mij zijn. Dat vind ik zorgelijk.