Belofte maakt schuld, de Surface 2 getest

Gezien de nieuwe regels is dit een reclame-achtige blogpost omdat ik een Suface 2 mocht lenen en testen.

Voor een Event van Microsoft en mijn club werd ik gevraagd iets te vertellen over tablets in het onderwijs. Vanwege een  Buy Your Own Device policy van mijn club,  gaf ik aan dat ik dat alleen wilde doen als ik ook een Surface Tablet vastgehouden had.  Helaas kon ik intern niet aan een testmachine komen.
Gelukkig kreeg ik via Twitter een snelle reactie van Paul Honout  van Microsoft en kon ik een Surface 2 ophalen om een maandje te testen.

Voordeel voor mij was dat ik op mijn eigen werk laptop al gewend ben aan Windows 8.
De tegeltjes en mogelijkheden waren dus niet vreemd voor mij.
Het was wel even wennen om nu eens echt de meerwaarde van die tegels van Windows 8 te ontdekken.

Ik kreeg er een soft touch toetsenbord bij, met ledverlichting, die heb ik amper gebruikt, om veel tekst te tikken is dat niks.

Geinig is de keuze die je hebt om te unlocken, je kunt op een foto vaste patronen instellen in plaats van een pincode of wachtwoord te gebruiken.
Dat is met name voor de slordige docenten onder ons (liggen laten zonder te blokkeren) een mooie oplossing, want je moet wel heel precies de beweging nadoen.

Scholen zijn vaak Windows georiënteerd voor wat betreft de gebruikte standaard software, intranetten, netwerken en communicatiemiddelen. Diensten ICT hebben ook graag de regie over wat er wel en niet op machines gezet mag worden.
Dan is een Surface eigenlijk (voor docenten) een mooie oplossing.
Als ik zelf mocht kiezen, nam ik trouwens wel een PRO  omdat ik dan echt de laptop weg zou kunnen doen. (met her en der losse toetsenborden en muizen)
Op een RT (dus ook mijn leenmachine) kun je wel apps uit de store zetten of zelf d.m.v. pinnen van links tegels maken, maar geen software installeren.

Met het extra kabeltje hing de tablet zo aan mijn externe scherm, toetsen bord en muis. Voor langer werken blijft dat gewoon het lekkerst.
windows Handig om alles aan elkaar te verbinden, dus voor het eerst heb ik ook gebruik gemaakt van SkyDrive (uh sorry One Drive), zodat mijn gekregen Nokia telefoon eindelijk eens voor iets anders dan alleen telefoneren gebruikt werd.
Met de wat nieuwere Nokia Windows telefoons kun je trouwens de Surface bij presentaties koppelen aan je telefoon en deze als presenter gebruiken met Office Remote.

Ik ben een slechte en luie tester, want ik heb bijvoorbeeld niet de moeite genomen om uit te proberen of ik met VPN een verbinding met mijn werkplek kon maken. Ook heb ik niet geprobeerd bijvoorbeeld iets met Sharepoint te doen (zoals ik wel de koppeling op mijn laptop heb).
Alles moet wel kunnen en natuurlijk is “de Cloud” dus Office 365 een logischer oplossing.

Ga ik een advies geven? Nope, maar wel wat overpeinzingen.

  • Zeuren over weinig apps is kul…ga eens echt na hoeveel “apps” er nu door docenten op laptops of de nog veel voorkomende standaard PC voor de klas gebruikt worden?
  • Over de browser zeg ik alleen maar:  wat een ellende zeg
  • Wanneer je als school de keuze maakt om docenten uit te rusten met tablets (vaak voor snel registreren van aanwezigheid), stimuleer dan ook om ze didactisch in het onderwijs in te zetten, anders is het zonde van het geld. Een papieren klassenboek is dan een betere oplossing.

Wat mij betreft zijn Tablets, net als Laptops,  gewoon dragers van dingen.
Het zinvolle of zinloze gebruik ervan is afhankelijk van de kansen en mogelijkheden die een docent grijpt of laat liggen.