Baas in eigen Blog

Mijn dochter mag af en toe een bijdrage aan mijn weblog leveren omdat ze anders kijkt naar de wereld en het leuk is om een gastschrijver te hebben. Voor plaatsing mag ik wel even kijken en moet goedkeuren. Dat is trouwens andersom ook zo. Problemen als Babylonische spraakverwarringen en echt vreemde posts worden zo voorkomen. Daarbij komt dat het MIJN weblog is en ik het wel een beetje met de strekking van de post of vraagstelling eens moet zijn.
Anders zag ik de afgelopen dagen gebeuren op de weblog De onderwijsvooruizichten van John van Dongen. John heeft meerdere co-auteurs en soms onstaan er levendige discussies zonder zijn regie. Voorbeeld is de laatste post, geschreven door Koos Bezemer. Hij schrijft enige frustraties mbt Onderwijs en ICT van zich af.
Na het lezen van de post, was ik het met zijn stukje niet eens en reageerde nogal sceptisch, vooral over inloggen in Blackboard dat niet lukt. Probleem is mijns inziens het administratieve proces en niet te verwijten aan systeembeheer of ICT. Daarnaast gaf ik aan dat docenten lui en dom worden als ze zich laten sturen door uitgevers die methodes ontwikkelen en aanbieden, beter zou het zijn zelf te ontwikkelen en die kennis te delen.
Koos reageerde razensnel en een deel van zijn reactie was: [“Alleen personen die zelf niet actief lesgeven, schrijven dit soort kreten als web2.0, kennis delen, wiki, blog. Ga lekker eens 6 weken les geven in het PO en deel dan jouw kennis met ons. Ben benieuwd!”]
Helaas ben ik niet bevoegd om les te geven in het PO en wil het kinderen ook niet aandoen, mijn hart ligt in MBO onderwijs (en nee, ik geef geen les van 8.30 tot 15.30 maar verzorg wel workshops en gastlessen, ieder zijn rol en taak).
Als ik echter les zou geven in het PO zijn de mogelijkheden om ICT in te zetten eindeloos en zou het mijn werk makkelijker en leuker maken. De doelgroep: 6 tot 12 jarigen zijn de wereldburgers van de toekomst. Al brengen we ze alleen al MEDIAWIJSHEID bij.
Er zijn trouwens veel voorbeelden van PO docenten die ICT heel enthousiast inzetten in hun onderwijs, die kennis met alle liefde delen. Voorbeelden: Elke Das en Andre Manssen (a.k.a. Computers in de klas), wat denk je van de vertaling van Shift Happens door Alex van Dal van OBS ‘t Echtenest of Aardrijkskunde met Online kaarten
Ben ik even blij dat ik geen co-auteurs heb, BAAS IN EIGEN BLOG.

Blogged with the Flock Browser

0 reacties

 1. Wel, mijn vrouw werkt op een heel klein schooltje met allerlei combinatieklasjes, waar zo nu en dan een bedrijf of een goewillende ouder wat afgewerkte computers dumpt, die door het onwetende team dan weer enigszins werkend en – tot overmaat van ramp – met elkaar verbonden moeten worden.
  Het probleem is bij veel scholen in het PO domweg het gebrek aan tijd.
  Als ik kijk hoeveel tijd ze al bezig is met begeleiding, lesvoorbereiding, ouderbezoeken, nakijkwerk etc, dan heeft het personeel van veel scholen gewoon niet meer de puf om zich bezig te houden met de razendsnelle ontwikkelingen op internet.
  Je moet dus een flinke hobbyist zijn om alle nieuwe toepassingen in de lessen uit te proberen, lessen waarin kinderen ook nog eens oneindig veel lastiger te hanteren zijn dan een tiental jaren geleden.
  Daar heb je dus de oorzaak voor de steeds groter wordende kloof tussen de lesgevers en de mogelijkheden die ict-biedt.
  Iedereen zou wel willen, maar het programma is gewoon te vol.
  Ter illustratie: op haar school heeft het bestuur twee digiboards van een onbekend merk gedumpt, maar daar vervolgens geen training bij gegeven of wat voor vorm van begeleiding dan ook. Die worden dus nu gebruikt als veredeld beamer-scherm……

 2. @Wauwel, weet natuurlijk dat “iedereen” in het onderwijs van voren niet weet dat ie van achteren leeft. Des te meer reden om de actieve delers op handen te dragen. Zij verzamelen, filteren en delen, dat scheelt heel veel tijd voor diegenen die daar de tijd en energie niet voor hebben. Ook ik weet dat internetontwikkelingen niet bij te houden zijn en we niet op alle Hypes moeten ingaan, maar ook daar geven de edubloggers tips en trucs over. Trouwens deze reactie had op een andere plaats iemand de bevestiging gegeven dat ie gelijk had. Mijn post ging over co auteursschap 🙂

Reacties zijn gesloten.