Apple en addicts

Ach je moet je post toch een titel geven. De hele week ruist het in het internetstruikgewas over de belangrijke bijdrage die Apple zou willen gaan maken aan het onderwijs.
Ja, Apple is hip en maakt zich al jaren sterk om in Education (het is en blijft een Amerikaans bedrijf) de creatieviteit terug te brengen. Het gedachtengoed en de wil van Apple is echt mooi. Ook maken ze mooie spullen, telefoontjes, notebookjes en padjes.
Maar: ik ben de religeuze fanatici zat! Ook vind ik dat Apple voor het Nederlands onderwijs geen belangrijke bijdrage levert.
Apple producten zijn duur en ook de software. Apple iTunes is een draak van een product, zeker in een huishouden met meerdere iPods, pads en Books…
Met onderwijskortingen van Apple van 5% op dure dingen, blijven het dure dingen en een iPad is echt kwetsbaar!
De bijdrage die nu geleverd wordt door gratis software ter beschikking te stellen aan docenten om mooie interactieve iBooks te maken is geen goede ontwikkeling. We maken op die manier scholen en onderwijs afhankelijk van Apple. De software en de iBooks voldoen trouwens niet aan de onderwijs publicatie standaard epub3

Digitale content voor onderwijs zou platform onafhankelijk moeten zijn en anders zoiets als leg uit waarom niet moeten bevatten.
Ik geef weer een snauw naar Kennisnet: Een organisatie die staat  voor het leren vernieuwen, moet stoppen met het gratis reclame maken voor een merk en een product, maar zich richten op onafhankelijk (gedegen) onderzoek, ondersteunen van scholen en eens werk gaan maken van werkelijk open source, platformonafhankelijk onderwijsmateriaal.

8 reacties

 1. Ter verdediging van de snauw: dit artikel is geplaatst in het nieuwe dossier Laptops & Tablets. Deze aankondiging van Apple negeren is natuurlijk geen optie. Als een grote speler als Apple iets met het onderwijs wil, dan heeft dat nieuwswaard. Bij deze dus.

  In het artikel kan ik ook geen geen ophemelbewoordingen vinden. Sterker, de redacteur stelt terecht de vraag: “Zorgt Apple met deze ontwikkeling voor een revolutie in het onderwijs?” Om vervolgens ook te concluderen: “Het nadeel van iBooks en iBooks Author is de distributie via één kanaal, namelijk iBooks Store.”

  Einde nuancering ;).

 2. @lucas dank voor de nuance maar wil je voor de grap eens in het zoekvenster van kennisnet iets van een apple product zoeken en daarna bijvoorbeeld htc, zelfs dan is het apple dat de klok slaat in de resultaten. Daarnaast de eerste regels van het artikel, zijn wat mij betreft hemelopwekkend genoeg. Als het een copy paste uit een nieuwsbericht is, dan zouden blokhaken en link naar de bron het al verzwakken.

 3. Mijns inziens ís het een belangrijke bijdrage. Nogmaals, Apple is nu eenmaal een grote jongen en dit zal impact hebben.

  Dat er op Kennisnet meer over iPads is te vinden dan over HTC, komt omdat dit een afspiegeling is van het gebruik binnen het onderwijs. Dagelijks gaan tussen de 1000 en 1500 leerlingen in Nederland met een iPad naar school en is er slechts 1 school die nadenkt over het gebruik van Android tablets.

  Heeft dus niks met ‘addicts’, ophemelen of reclame te maken, maar des te meer met de het feitelijke gebruik in onderwijsland. Zodra HTC vol inzet op het onderwijs met diensten of producten, dan doet Kennisnet daar verslag van in het dossier Laptops & Tablets. Geen enkel probleem.

  PS op de onderzoeksportal van Kennisnet vind je precies 286 gedegen onderzoeken over het rendement van ict in het onderwijs:
  http://onderzoek.kennisnet.nl/onderzoeken-totaal/overzicht

 4. @lucas, wauw.1000 tot 1500 leerlingen met een ipad….van de hoeveel leerlingen in nederland?

 5. Blijf prikkelen, Karin.

  Er kan zo veel moois in het onderwijs, en ik hoor te weinig mooie dingen terug van mijn kinderen. En wat ik hoor is altijd het initiatief van een geweldige leraar, en niet een structurele verbetering.
  Op naar beter!

 6. Ik heb thuis op 1 PC voor 1 gezin 4 accounts waaronder 4 verschillende iTunes bibliotheken draaien gekoppeld aan 4 verschillende iDevices (1 iPod, 2 iPod Nano, 1 iPhone) en dat werkt goed. Ik vind dat wel knap. Wat is het probleem bij jou thuis?

 7. 1 Macbook, 1 iPad, 1 iPod en 1 iPodnano…maar zie nu in een keer wat het probleem is…account aanmaken per gebruiker 🙂

Reacties zijn gesloten.