#50Books vraag 34: Welk boek ik zou verfilmen?

Dat is makkelijk, GEEN.
Een boek is om te lezen en ook met die intentie geschreven. Een boek moet tot de verbeelding spreken en wat mij betreft mijn fantasie prikkelen.
Hoe vaak het je niet gebeurd is dat je in een boek latent verliefd werd op de hoofdpersoon of andersom een lekker griezelig beeld had bij een “figuur”?
Dat is de kracht van een boek, de binnenkant van je  hoofd stimuleren en er beelden bij maken. Dat geldt niet alleen voor levende wezens, maar ook voor bijvoorbeeld landschappen, straten, huizen en interieurs.
Wanneer er vervolgens een film van gemaakt wordt van een boek heb ik meestal een katterig gevoel.

De schrijver van een filmscript heeft (dat zou ik dus in dat geval zijn), als hij pech heeft zonder de oorspronkelijke schrijver van het boek, zijn eigen beeld bij het gelezene in een boek.
Daarnaast is er ook nog eens casting en decorkeuze (land, plaats enz.) of decorbouw.
Alhoewel dat laatste tegenwoordig met technische middelen allemaal op te lossen is.

Nou moet ik wel iets toegeven, ik lees graag detectives (in alle soorten en maten) en Inspecteur Lynley uit de boeken van Elizabeth George zag er in mijn hoofd echt heel anders uit.
Maar ik ben ook groot fan van bijvoorbeeld Steven King en lees ook heel graag fantasy verhalen.
Dan is mijn fantasie uiteindelijk niet zo groot als die van de maker van The Lord of the Rings ons uiteindelijk voorspiegelde.

En even serieus….een Hobbit die er zo lekker uitziet als Elija Wood, kom nou, vergelijk hem eens met de oorspronkelijke tekening (1913).

frodo jemima catlin  Elijah_Wood_as_Frodo_Baggins

De #50Books vragen worden bedacht door DrsPee

3 reacties

 1. Het kán ook geen boek zijn wat je echt mooi vond. Het zou juist een verhaal moeten zijn wat je qua lezen minder prikkelde, maar wat veel meer blijkt te bieden door bijvoorbeeld prachtige visualisatie, net die specifieke acteur die het een draai geeft, net die sfeer die een film soms mooier kan creëren dan een boek, kortom net datgene wat een echt mooie filmversie aan een verhaal kan toevoegen.

  Dan denk ik bijvoorbeeld aan onderstaande prachtige films die wat mij betreft allemaal vele malen beter zijn dan de papieren versie:

  American Psycho
  Goodfellas
  Fight Club
  Trainspotting
  One Flew Over the Cuckoo’s Nest

  En misschien wel de allermooiste (én tegelijkertijd meest verdrietige animé ooit, als je deze niet hebt gezien dan is dit echt een superaanrader): Grave of the Fireflies.

 2. @jeroen, kijk dat is #omdenken, zo heb ik er niet naar gekeken. En dank voor de kijktips, ga zeker die laatste bekijken.

 3. Alhoewel ik de Lord of the Ring films tig keer gezien heb in de bioscoop en thuis, toch als ik de boeken weer lees ziet Frodo er anders uit dan in de film. De boeken las ik al op veel jongere leeftijd en blijkbaar is mijn eigen beeld er diep ingegrift. Daar kan de film niets aan wijzigen. En de films vond ik ook schitterend.

Reacties zijn gesloten.