50Books vraag 3: actief of passief lezen?

Voor ik weer mijn studieboeken induik maar even de vingers losmaken met een korte #50books post.

Ben jij een actieve of een passieve lezer?
(dus schrijf je bij het lezen in- of naast een boek)

Voor het eerst betrapte ik me er vrijdag op dat ik in een studieboek schreef en een uitroepteken in de kantlijn plaatste. Voelde me er een beetje ongemakkelijk en schuldig bij.

Hoewel de vraag gaat over het schrijven in een boek en de manier waarop ik lees, speelt mijn boekenwereld zich momenteel hoofdzakelijk af in studieboeken.
De fictie of non-fictie boeken die ik ter ontspanning lees komen voor 90% uit de bibliotheek en vanzelfsprekend schrijf je niet in Biebboeken.
Er zou dus een vraag aan vooraf gegaan moeten zijn; koop jij je eigen boeken?

Dan had ik gezegd: studieboeken….bijna allemaal.
Boeken voor mijn persoonlijke ontwikkeling probeer ik als review exemplaar te pakken te krijgen (schrijf daar dan als tegenprestatie ook echt een stukje op mijn eigen blog, managementboek of bol over) Met name Haystack is vriendelijke uitgever die eigenlijk altijd direct een boek stuurt (ik hoef niet eens mijn adres te geven).
Relaxboeken, komen allemaal van de bieb. Soms koop ik van de ramsj stapel vlak voor de vakantie, maar anders is er een driewekelijks ritje naar de bieb.

Ben ik nou een actieve lezer? Maak ik aantekeningen in of naast boeken?

Ja, ik ben een heel actieve lezer, maar ik schrijf zelden of nooit IN een boek. Naast het feit dat ik dat een soort heiligschennis vind, heb ik daar andere overwegingen bij.

Als lezer…

ontwikkel je jezelf,
ontwikkel je je kennis,
stel je je mening bij,
doe je ervaringen op,
verandert je opvatting,
doe je nieuwe ontdekkingen,
leer je naast lezen ook door interactie met je omgeving.

Ik zag bij mijn studiegenoten, dat zij in het eerste jaar fanatiek aantekeningen maakten in bijvoorbeeld de Canon van het Leren een verzameling van leertheorieën en onderwijsontwikkelingen.

Wanneer je blanco voor het eerst in een boek gaat lezen (dus je voorkennis nog niet bekend is) en aantekeningen gaat maken in een boek…..is wat mij betreft de aantekening na een half jaar achterhaald of zinloos. Het kan niet anders dan dat je bij teruglezen van de gele arceringen denkt, waarom heb ik hier nou zitten kliederen?
Vooral als je arceert en dan terugleest leidt de arcering mij heel erg af, want wat ik toen belangrijk vond om aan te halen, is nu achterhaald en niet meer interessant. Ik weet dat al en heb er iets van gevonden.
Als ik IN een boek ZOU schrijven, zou ik het met zacht potlood doen, zodat ik het kon uitgummen en later onbevooroordeeld opnieuw kan lezen met de kennis van dan en niet die van toen.

Hoe doe ik het dan wel?
Door altijd en overal een schrijfblok te hebben liggen. Waar ik ben, is een opschrijfboek. Op mijn leer- werkplek liggen een aantal schrijfblokken. Het liefst nieuwe lege en schone.
Ik maak aantekeningen, stel vragen, noteer stukken tekst en zet daar denklijntjes bij. In de boeken zelf leg ik geeltjes of plakkertjes met een of twee woorden.
Maar voor ik dat doe scan ik eerst een paper of hoofdstuk en maak dat een mindmap van.
De mindmaps bewaar ik, zo kan ik heel snel zien waar het boek of de paper over ging. Steekwoorden en korte tekstaanhalingen. Digitaal en soms op papier.

Dus ik ben een heel actieve lezer…..en ga dus nu ook weer snel de boeken in om de herkansing leerpsychologie te volbrengen.
Snel verder met schrijven over informeel leren, dat wat je als lezer net bij deze post ook deed.

Misschien gelijk weer vragen voor de trekker van #50books Petepel

Koop jij al je boeken zelf? (zal vast al eens gesteld zijn).
Maar een vraag die mij momenteel intrigeert: ben je je bewust van jouw leren als je leest? Sta je daar achteraf wel eens bij stil en expliciteer je dan wat je geleerd hebt?