#50books vraag 2: Belemmeringen

Wat zijn voor jou belemmeringen bij het lezen?
Schaatsen,  zei @Ali_Molenaar vanmiddag, want ik hing op de bank om schaatsen te kijken en dacht er niet over om een boek te pakken.


Ik kijk niet zo heel veel tv, soms een avondje hangen vooral de zaterdagavond en een paar series die ik volg.
Oh Martha, input voor nieuwe vragen: raak jij ook altijd zo gedesillusioneerd als je na het lezen van een boek/serie boeken daarna de tv serie/film kijkt. Daar zou je zo 5 vragen van kunnen maken 🙂

Terug naar mijn belemmeringen om niet te gaan lezen.
Er zijn er meerdere, dus eens zien of ik blogbreiend tot antwoorden kan komen.
In willekeurige volgorde:

 1. Vooraf wetend dat het een boek is waarvan ik weet dat het me ‘pakt’, houdt me tegen om erin te gaan beginnen.
  Ik ben een vreter en vergeet de tijd. Als ik echt een boek te pakken heb waarin ik mezelf verlies, ben ik verkocht. Dus ik moet echt niet om een uur of acht ‘s avonds een nieuw boek pakken. Het boek moet uit als ik er IN  zit.
  Vroeger…toen ik het nog trok om minder te slapen…..las ik het uit! Of het nu 3, 4 of 5 uur ‘s nachts was.
  Dat trek ik niet meer, dus dat is een belemmering.
 2. Een MOET boek. Zo’n boek waarvan iedereen zegt ‘dit moet je gelezen hebben’. Die boeken komen (vaak gestuurd door de uitgever van die ‘moet je gelezen hebben’) op de: #nogtelezenalsiknikstedoenheb stapel.
 3. Het feit dat ik deadlines en opdrachten (to do’s) heb en dus aan uitstelgedrag leid. Dat je een boek zou pakken om andere dingen niet te (hoeven) doen. Ik heb inmiddels geleerd dat dat niet slim is. Er is namelijk wetenschappelijk bewezen dat een brein niet kan multitasken en dus ben je niet bij het boek…..maar bij de to do’s. Dat verdient het boek (of de auteur) niet.
 4. Mijn geestelijke gesteldheid. Dit is wel een pittige. Soms heb je een dipdag, zitten je emoties hoog, liggen de tranen onder de oppervlakte. Soms heb je bonje met je keukentafellief of net andersom, dan is de verliefdheid weer gaan buikvlinderen.
  Op zo’n moment moet ik van romantische bagger afblijven.
  Janken en lezen…gaan niet samen.

  Noot: Onder boeken reken ik ook poëzie!
 5. Een boek waarbij ik weet dat ik er daarna over wil nadenken en schrijven. Daar moet je gewoon tijd voor maken en nemen. Dan moet je ‘ervoor gaan liggen/zitten’.

Verder…niks, geen excuses …lezen doe ik voor het slapen gaan, aan het ontbijt, in de trein, als wachtverzachter…want lezen doe je altijd….e-reader of boek in de tas en gaan.

Oh en tijd is NOOIT een leesbelemmering.

Er zit een knop op mijn TV, maar Sven en Ireen in een koetsje op het ijs met poepende paarden is de moeite waard om even het boek te laten voor wat het is. Oh en deze blogpost houdt me ook af van lezen 🙂

Mooie vraag Martha!

In 2017 is Martha Pelkman de #50books vragen steller.

Eén reactie

 1. Ik herken het een en ander, Karin. Tv kijken doe ik zelden. Uitstelgedrag is voor mij nog lastiger: ik mag van mezelf niet lezen, als er nog to-do dingen zijn. Die ik vervolgens ook niet doe! Dubbel dom. Ik wil per se over elk gelezen boek een blog schrijven, dan kan ik moeilijk aan een ander beginnen zolang het nog door mijn hoofd spookt. Leuk deze vraag van Martha hè? Zo leer je anders kijken naar je eigen gedrag.

Reacties zijn gesloten.