#50Books vraag 17

Welk soort boeken zou jij niet willen lezen?

Als je een vraag aandraagt moet je die ook beantwoorden vind ik.IMAG1250 (1)
Ik maak toch eerst even een onderscheid tussen leesboeken, (gerichte) studieboeken en persoonlijke ontwikkelingsboeken, want mijn hele leven bestaat momenteel uit die scheiding.
Ik merk dat mijn “ontspanningslezen” een beetje in het gedrang komt en er naast studieboeken steeds meer themaboeken rond ontwikkeling bijkomen.

Kijkend naar de boekenkasten, stapels her en der en de eBooks, merk ik dat ik van alles wel iets in huis heb, zelfs klussen voor beginners en het knutselen van thematafels of iets met kalligrafie.

Ik denk dat het lezen van boeken afhankelijk is van fases in je leven, hoe je daar in staat en waar je mee bezig bent. Dat betekent dat je in die fase bepaalde boeken niet wil lezen. Wat moet ik op dit moment met een boek over zwangerschap of opvoeding bijvoorbeeld?
Nou wil dat overigens niet zeggen dat ik momenteel boeken over de overgang stuk lees.

Doordenkend geloof ik dat ik niet geïnteresseerd ben in dagboeken of ervaringsboeken over wat anderen hebben meegemaakt.
Ik heb niet zoveel met andermans realistische ellende ook niet als de schrijver er “zoveel sterker uit gekomen is”.
Zoals ook in mijn Twitterprofiel te zien is, heb ik ook niks met ‘zweefteverigheid’ dus hoe ik happy in een tipi kan worden of met welke oefeningen ik mijn aura van zwart naar blauw kan krijgen, zijn voor mij nono’s.
Oh ja…dieetboeken…die ook niet.
Terwijl ik dit tik, denk ik ook…er is lezen en er is lezen.

Mijn “ontspanningsboeken” lees ik, gewoon van bladzijde naar bladzijde…van voor naar achter.
Mijn “studieboeken” scan ik, vat ik samen in mindmaps om vervolgens wanneer ik moet gaan schrijven weer terug te pakken. Ik ben met de studieboeken ook beter aan het bijhouden wat ik in huis heb omdat de bronvermelding nogal nauw luistert.
De “ontwikkelingsboeken” staan eigenlijk als naslagwerken in de kast, gewoon om er soms even bij te pakken. Ik heb die boeken eigenlijk niet gelezen maar pak er brokken uit, op het moment dat ik het nodig heb.
Misschien zijn dat de kookboeken van mijn ontwikkeling, als ik trek heb kies ik er iets uit.

Kortom, het antwoord is dagboeken….behalve die van mezelf.

De #50Books vraag wordt gesteld door DrsPee