#50books, Vives Magazine

Het is zondagmorgen vroeg, morgen is echt de vakantiepret voorbij.
Laat ik dan gelijk ook maar het ‘meer bloggen’ ritme oppakken.
Weer eens een #50books vraag beantwoorden is dan het meest voor de hand liggend.

Welke tijdschriften lees jij en waarom?

Ik lees natuurlijk Vives Magazine, want ik ben de hoofdredacteur sinds juni 2014.
Even een stukje ‘wij van wc eend’ dus.

Over Vives Magazine
Vives is ooit ontstaan als een magazine rondom een ICT beurs voor onderwijs en innovatie. De IPON vindt elke 2 jaar plaats.

In het magazine staan redelijk veel advertenties en advertorials omdat het een (bijna) gratis magazine is. Het lidmaatschap is 10 euro maar er wordt geen deurwaarder op mensen afgestuurd als ze niet betalen. Dat betekent wel dat ik een heel mager budget heb voor betaalde content.
Bij de IPON en de NOT liggen de Vives Magazines bij de entree. Dan is het hele blad gewijd aan de beurs. Plattegronden en achtergrondinformatie.

De doelgroep van Vives is breed, in elk geval onderwijsgerelateerd. Ik denk dat docenten/leraren, ict coördinatoren en mensen die geïnteresseerd zijn in technologie in het onderwijs de lezers zijn.

Vives is onderdeel van Reshift
‘Reshift is het grootste tech-gespecialiseerde mediahuis van Nederland. Onze merken – zoals Computer Idee, Computer!Totaal, Tips & Trucs, Zoom, MacWorld, PCM, Power Unlimited en Media Totaal – zijn toonaangevend en bieden unieke mogelijkheden. Daarnaast organiseren we boeiende seminars en evenementen zoals de IPON, hét innovatie-event voor het onderwijs.’
[bron]

Over mijn rol als Hoofdredacteur
Het lijkt soms of de rol van hoofdredacteur een fulltime betaalde functie is, maar dat is helemaal niet zo.
Ik krijg een kleine vergoeding voor het uitzetten van artikelen en soms het schrijven van artikelen. Vijf keer per jaar zet ik dus een stuk of 15 mensen aan het werk om te schrijven, interviewen en te tekenen.
Ik heb een aantal vaste redacteurs die ik op pad stuur voor hoofdartikelen. Daarnaast een aantal vaste redacteurs voor de verschillende rubrieken.
In een online omgeving plaats ik de ‘plank’ en de artikelen. De eindredactie en vormgever maken er vervolgens een mooi magazine van.
De tijd die ik er insteek is best fors, vooral rondom de deadlines.

Door het hoofdredacteurschap zit ik ook in perslijsten en soms loopt mijn mailbox over met nieuwsberichten, aanbiedingen tot blogs en (onder embargo) persberichten.
Het is bijna niet te doen alles bij te houden, maar soms pik ik de pareltjes eruit. Het is veel leuker om zelf iets tegen het lijf te lopen of een kleine ondernemer of start-up ruimte te geven. Ook daarmee loopt mijn mailbox (en dm in Twitter) soms vol.

Ik moet zeggen dat ik zelden gebruik maak van het aanbod om een Event bij te wonen of om een product te testen.
Een Event kost tijd…en tijd is geld (dat ik er niet voor krijg).
Producten testen zou mijn onafhankelijkheid aantasten, dat geldt ook voor gratis boeken. Ik probeer dus aanbiedingen door te zetten naar de verschillende redacteuren.

Wat het mij dan wel oplevert?
Kennis en ervaring. Het is heel ander werk dan dat ik gewend ben.
Het uitzetten van Vives, het zoeken naar een thema en ad hoc schakelen als een beloofd artikel niet komt, is leuk!
Ik zou het magazine vaker uit willen laten komen en soms echt fors thematischer willen laten zijn. Maar dat kost geld en nog meer tijd.

Voor nu staat Vives 156 in de steigers, om begin oktober bij de mensen op de mat te laten vallen Ik kan niet wachten op de reacties…want we hebben weer een paar prachtige artikelen binnen.

In 2017 is Martha Pelkman de #50books vragen steller.